Virág
  • HUF: 361.00
  • USD: 1.19
  • 1 °C
  • 6 °C
Belföld

Pellegrini: A kormány alkotmányos többsége veszélyes, azt csinál az országgal, amit akar

Egyedül az államfő az, aki egy kicsit megfékezheti a törvényalkotási forgatagot.

Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

A kormány alkotmányos többsége veszélyes, a törvényalkotáskor ignorálja a szakmai közönséget, az országgal pedig azt tesz, amit akar – jelentette ki Peter Pellegrini, a parlament alelnöke és az újonnan alakuló Hang – szociáldemokrácia párt vezetője.

 

Pellegrini a törvényalkotási forgatagon kívül azokat a törvényeket is kritikával illette, amelyek gyorsan, pár nap alatt mennek át a parlamenten. A parlament alelnöke szerint ebben a tekintetben csak Zuzana Čaputová államfőre lehet támaszkodni.

 

 „A kormány alkotmányos többsége rendkívül veszélyes, és rámutat arra, hogy bárkit képes ignorálni a törvényalkotás során“

 

– jelentette ki Pellegrini azzal, hogy a kormánynak a törvényalkotáshoz nincs szüksége azokra sem, akiket a törvény érint – például az önkormányzatokra vagy a szakszervezetekre.

 

Čaputová vétózta a főügyészválasztásról szóló törvényt

 

 „Jobb, ha odafigyelünk erre, ugyanis ezzel a veszélyes alkotmányos többséggel a kormány képes azt csinálni az országgal, amit akar, anélkül, hogy bárkit megkérdezne vagy általános konszenzust keresne“

 

– jegyezte meg Pellegrini.

 

A Smerből kilépő politikus szerint a nyilvánosság egyedül az államfőben bízhat.

 

„Az államfő az egyetlen, aki szükség esetén beleszólhat a törvényalkotási eljárásba, és egy kicsit megfékezheti a törvényalkotási forgatagot“

 

– tette hozzá Pellegrini, aki nagyra értékelte, hogy Čaputová több törvényt is megvétózott, köztük a főügyészválasztásról szóló törvényt is.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Ölvedi Balázs
2020. aug. 02. 14:24

---------------- „Jobb, ha odafigyelünk erre, ugyanis ezzel a veszélyes alkotmányos többséggel a kormány képes azt csinálni az országgal, amit akar, anélkül, hogy bárkit megkérdezne vagy általános konszenzust keresne“----------------- Ugyan már! Hát nem látja milyen jól működik ez Orbánisztánban??!! Amikor Orbán neki kampányolt akkor nem voltak ilyen aggályai?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket