Nyitókép: teraz.sk

 

Európa szerte ma emlékeznek meg a roma holokausztról. 1944-ben ezen a napon semmisítették meg a legnagyobb koncentrációs tábort Auschwitz-Birkenauban.

 

A roma holokauszt látható formája, melyre ma emlékezünk, továbbra sem fejeződött be. Sokunkban ott szunnyad a gonosz, és a roma közösség tagjaira ma is úgy tekintünk, mint kisebbrendű emberekre. Hangzott el ma Igor Matovičtól Besztercebányán, a SzNF Múzeumában rendezett emlékünnepségen.

 

A szlovák kormányfő hangsúlyozta:

 hirdetes_810x300  

 

„A roma gyerekek számára nem alakítottunk ki megfelelő oktatási környezetet annak érdekében, hogy megkapaszkodhassanak az életben és társadalmunk hasznára válhassanak. Így egész életükben a nyomorba taszítjuk őket, miközben az extrémizmus kialakításának kedvezünk. Számomra a mai részvétel itt egyben a kormány kötelezettségvállalását is jelenti arra vonatkozóan, hogy egyszer s mindenkorra végezzünk a bennünk rejtőzködő holokauszttal.“

 

Matovič szerint a múltra emlékezni kell, de ha nem nézünk vele szembe, újra és újra át fogjuk élni.

 

Augusztus másodika Európa-szerte a roma holokauszt emléknapja. 1944. augusztus 2-án 3-ra virradó éjjel a nácik 2897 roma férfit és nőt, gyereket és időset öltek meg a gázkamrákban Auschwitz-Birkenauban, mely akkoriban a legnagyobb koncentrációs tábor volt. A második világháború Európában összesen mintegy 300 ezer-500 ezer roma áldozatot követelt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!