Nyitókép: Körkép.sk

 

A Magyar Közösség Pártja a 2010 előtti állampolgársági szabályozás visszaállítását célzó javaslatot dolgoz ki az állampolgársági törvénytervezethez, és külön véleményezi a belügyminisztérium jelenlegi tervezetét is. Az MKP megfelelő számú aláírás összegyűjtésével kíván bekapcsolódni a tárcaközi egyeztetésbe.

 

„Bár igaz, hogy a jelenlegi kormány állampolgársági ügyekben nyitottabb, mint az előző kormányok voltak, de sajnos le kell szögeznünk, hogy a kettős állampolgárság ügyében tervezett módosítások a felvidéki magyarok többsége számára nem jelentenek megoldást”

 

– áll az MKP portálunknak eljuttatott állásfoglalásában.

 

 hirdetes_810x300  

A magyarok számára a megoldás várat magára

 

Az MKP számára elfogadhatatlan, hogy a belügyminisztérium tervezete továbbra sem számol a kettős állampolgárság lehetőségének 2010 előtti formájában való visszaállításával, amely összhangban lenne az Alkotmánnyal, amely szerint „Akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától”.

 

A Forró Krisztián vezette magyar párt mindent megtesz azért, hogy az ország visszatérjen a Fico-féle módosítás előtti gyakorlathoz és a felvidéki magyarok a szlovák állampolgárság elvesztése nélkül vehessék fel az anyaország állampolgárságát, függetlenül attól, hogy hol élnek, tanulnak, dolgoznak vagy vállalkoznak!

 

Miről szól a belügyminisztérium pénteken benyújtott módosítási tervezete?

 

A tervezet jelenlegi változata többek között azok számára biztosítaná a szlovák állampolgárság megtartását, akik a külföldi állampolgárság megszerzését megelőzően legalább három évig rendelkeztek bejelentett lakhellyel az adott országban, és ezt igazolni is tudják. Akik e feltételnek az utóbbi tíz évben is megfeleltek és elveszítették az állampolgárságukat, azok gyors és egyszerűsített eljárásban kaphatnák vissza azt. Azok, akik házasságkötéssel vagy születéssel automatikusan szereztek külföldi állampolgárságot, a törvény szerint eddig sem veszítették el szlovák állampolgárságukat és ezután sem fogják. A tervezet a fenti három kivételes eseten túl egy továbbival is számol: a kiskorúak külföldi állampolgárság-szerzése esetén is megmaradna a szlovák állampolgárság. A tervezet tehát nem nyújt megoldást azon szlovákiai magyarok számára, akik magyarországi bejelentett lakhely nélkül, szimbolikus okokbók szerezték meg a magyar állampolgárságot.

 

A jelenleg hatályos törvény arra kötelezi a szlovák állampolgárságukat elvesztőket, hogy az állampolgárságuk megszűnéséről bejelentést tegyenek a megfelelő állami szervnek. A bejelentés elmulasztását 3 319 eurós pénzbírsággal sújtja az illetékes hatóság. A törvénytervezet e kötelességet továbbra is megtartaná, de a bejelentés elmulasztásáért járó magas pénzbírságot törölné a törvényből.

 

A tervezet szerint az állampolgárságukat elvesztő személyeket az állami szerv írásban tájékoztatná a szlovák állampolgárságuk megszűnéséről, szemben a jelenlegi gyakorlattal, amikor semmiféle hivatalos értesítést nem kapnak.

 

Körkép.sk/MKP sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.