Nyitókép: Archív

 

Az Összefogás és a függetlenek segíthetik összehozni az MKP és a Most-Híd egyesülését, de…

 

„A deklaráció aláírása után a pártok remélhetőleg már nem magukkal lesznek elfoglalva, hanem elindul egy egészséges verseny, megmutatva, hol vannak a leginkább ütőképes személyiségek és szakemberek. Közéleti fórumokra lenne szükség, hogy kiderüljön, kik azok, akikre a közösség sorsát bíznánk. A pártok szavazói nem Pozsonyban, hanem Dunaszerdahelyen, Komáromban és Füleken vannak“

 

– nyilatkozta a Körképnek Keszegh Béla, Komárom polgármestere, a három párt közös koszorúzásának kezdeményezője.

 

 hirdetes_810x300  

A héten megkezdődnek a tárgyalások az egységes magyar politikai képviselet megteremtése érdekében. Etnikai vagy multi etnikai politizálás? Hogyan viszonyuljunk az új szlovák kormányhoz? Mennyire legyen stratégia partner a mindenkori magyar kormány? Mi legyen a szlovákokkal, a cigányokkal, és a jobboldali, nemzeti érzelmű magyarokkal? Rengeteg kérdés vár tisztázásra, melynek tétje, hogy a tárgyalások után sikerül-e olyan hiteles kínálattal előállni a választók felé, mely nagyobb erőt kölcsönözhet a pártok számára, mint amilyennek rendelkeznek külön-külön.

 

A gombaszögi Közéleti Piknikre az Összefogás kérésére hármasban került sor, mely egyben azzal is járt Mózesék számára, hogy az MKP eddigi álláspontját felülbírálva bejelentette, egyszerre kezdi meg a tárgyalásokat a Most-Híddal és az Összefogással. Ezért is írtuk elemzésünkben, hogy a vegyespárt lett a Közéleti Piknik valódi politikai győztese.

 

A hogyan továbbra vonatkozóan azonban az Összefogás mellett Komárom független polgármestere, Keszegh Béla is konkrét javaslattal állt elő. Komárom első embere ugyanis a napokban közös koszorúzásra hívta augusztus 20-ára az MKP, a Most-Híd és az Összefogás vezetőit.

 

Keszeghet meglepte, hogy Solymos László (Most-Híd) ezt rögtön egy közös deklaráció aláírásával toldotta meg. Komárom polgármestere a Körképnek adott interjújában azt is elmondta, hogy a Hídnak sürgősen meg kell szabadulnia azoktól, akik miatt a pártot most egy százalékon mérik, Forró Krisztián (MKP) pedig az új időszámítás jele lehet.

 

Interjú.

 

Kiket szólított meg pontosan az augusztus 20-i közös koszorúzásra?

 

Elsősorban három párt – MKP, Híd és az Összefogás – vezetőit szólítottam meg, mivel ők adhatják a jövőbeli összefogás gerincét. Természetesen, szívesen látjuk a többi pártot és más közéleti csoportosulást is, de el kell kezdeni lerakni a jövőbeli együttműködés alapját.

 

Milyen ambíciókkal szólította meg őket?

 

Komárom Felvidék egyik meghatározó központja, a közéletben is ehhez méltó szerepet kell vállalni. Amellett, hogy a szlovák pártokkal is erős partnerséget keresünk, a déli régió számára fontos egy erős magyar képviselet.

Ha személyes ambíciókra vonatkozik a kérdés, akkor örülnék, ha a magyarországi példát követve leszögeznénk: egy város polgármestere ne vállaljon más pozíciót, ne ülhessen más székekbe. Egy polgármesternek teljes bedobással a saját városában kell dolgozni. Rossz és keserű emléke a szlovákiai magyar közösségnek, amikor pár ember ült sok széken, koncentrálva a hatalmat. Ne adjunk ennek semmiképpen újra teret, a döntések koncentrálása helyett az együttműködés legyen a jövő zenéje.

 

Az időpontnak szimbolikus üzenete van, a koszorúzás is egy szimbolikus, néhány másodperces aktus. Mire számít azok elhelyezése után?

 

Az ünnep szimbolikus, hiszen István király nem csak erős szervezettséget hozott az államalapítás után, de meghatározta a következő hosszú időszak politikáját. Befogadó volt, de mégis határozottan képviselte az érdekeket. Bölcsen tudott igazodni az új irányvonalakhoz, ezzel megalapozva több száz évre a sikeres államot.

Ezek az alkalmak szimbolikus jelzések az egységes magyar politizálás irányában, ami egy fontos és szimbolikus előrelépés. Azonban a politikusoknak nem szabad elfelejteni, hogy ez csupán csak eszköz, nem cél. A célnak, a magyar közösséget érintő kérdéseknek kell lenni, a pártoknak nem saját sebeik nyalogatásával kell elfogalva lenni, hanem a közösség érdekeit szolgálni.

 

Tudott arról, hogy a vegyespárt politikai deklaráció elfogadására is készül?

 

Nem tudtam a nyilatkozat tervéről, a beszélgetést online követtem, munkahelyi elfoglaltságaim miatt nem tudtam részt venni, a beszélgetés folyamán hallottam erről. Mindamellett, jó ötletnek tartom. A szereplőknek Komárom egyik legszebb épületén, a Tiszti pavilonon lévő feliratot ajánlom a figyelmükbe: Viribus Unitis, azaz egyesült erővel. Mivel éppen most újítjuk fel azt az épületrészt, ahol ez a felirat van, talán ez is egy jelzés.

 

Független polgármesterként viszonylag nagy mozgástere van most jelen helyzetben. Ön mit fogalmazna bele a közös deklarációba?

 

Függetlenként mondom, hogy nagy szükség van pártokra, mivel bizonyos szinteken a pártok szerepét a függetlenek nem tudják pótolni. Abban bízom, hogy a nyilatkozat egy szimbolikus start, ami után a pártok már nem magukkal lesznek elfoglalva, nem egymást véleményezik, hanem elindul egy egészséges verseny, megmutatva azt, hol vannak a leginkább ütőképes személyiségek és szakemberek. Szeretném, hogy közéleti fórumok induljanak, ahol megtapasztalhassuk, kik azok, akikre a közösség sorsát bíznánk. Szeretném, hogy a pártok rájöjjenek arra, a szavazóik nem Pozsonyban, hanem Dunaszerdahelyen, Komáromban és Füleken vannak.

 

A Körképen futott társadalmi vitasorozatunkban úgy fogalmazott, hogy a két nagyobb pártban döglött lovon ülnek. Hogy látja, a tisztújítás meghozta az új paripákat?

 

A tisztújítás után egy új lehetőséget látok. A Hídban nincs mit osztani, Solymos László csak munkát tud adni az érdeklődőknek, tisztulhat a kép. Kívánom neki, hogy szabaduljon meg mihamarabb azoktól, akik miatt most egy százalékon leledzik a pártja. A komáromiak pontosan tudják, kik azok. Az MKP-ban Forró Krisztián az új időszámítás jele. Mivel ebben a régióban nem igazán ismert, így inkább bizakodó vagyok. Azonban egy új lapra lehet új dolgokat írni, most Forró Krisztiánon a sor, hogy a szlovákiai magyarok utolsó nagy dobásában megmentőként vagy siratóasszonyként szerepel. Bízom a vezetők sikeres munkájában és bölcs döntéseiben, mert ez a közösségünk sikerének az alapja. A bizalom visszaszerzése egy kemény munka lesz, de sportnyelven fogalmazva, innen szép nyerni.

 

Hogyan értékeli a Gombaszögi Közéleti Pikniket politikai szempontból?

 

Egy beszélgetést követtem, így nem tudok igazán teljes képet alkotni. Gombaszög és a névhez kötődő táborok egy erős szimbólum és egy nagyszerű rendezvény, ahol a közélet szereplői jönnek össze. Nagyon fontosnak tartom, különösen a mi belterjes közösségünkben, hogy legyenek kapcsolódási pontok.

 

Hol látja a saját szerepét a körvonalazódó magyar politikai egység tekintetében?

 

Komárom számára kulcsfontosságú, hogy legyen a parlamentben olyan képviselet, amelynek a déli régió prioritás. Én magam a szlovák pártokkal és a szlovák politikai képviselet legmagasabb szintjével is igyekszek a legjobb kapcsolatot kiépíteni, mivel ez Komárom érdeke. Nem begubózva kell morgolódni, hanem kiharcolni azt, ami jár nekünk. Ami a pártokat illeti, Komárom nélkül nem lesz siker, márpedig a komáromiak szinte minden pártban csalódtak. Én magam viszont a városért szeretnék dolgozni, mert szeretem ezt a munkát és szeretem ezt a várost. A fejlődéshez azonban erős szövetségesek kellenek, ezt a komáromi erődben már megtanította nekünk a történelem.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.