Nyitókép: TASR/AP

 

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala által közzétett júliusi elemzés szerint Szlovákiában az Ukrajnából behozott koronavírusos esetekből van a legtöbb.

 

Nem Horvátország a listavezető

 

 hirdetes_400x285  

 „Remélem elgondolkodnak az emberek azon, hogy idén nyáron tényleg olyan szuper dolog-e Bulgáriába menni azért, mert ott ízletesebb a barack“

 

– üzenete a kirándulni vágyó polgároknak Igor Matovič kormányfő még július elején.

 

A higiénikusok júliusi elemzése alapján Bulgáriából mindössze két személy hozta be a vírust, így a külföldről behurcolt esetek listáján Bulgária csak a 10. helyet foglalja el.

 

81 behurcolt fertőzéssel Ukrajna vezeti a listát, szorosan a nyomában pedig Szerbia követi. Ezek azok az országok, ahonnan a legtöbb külföldi munkaerő érkezik Szlovákiába.

 

A harmadik helyen Csehország áll, ahonnan 48, elsősorban a Morva-sziléziai kerületből hazatérő szlovákiai polgár hurcolta be a vírust.

 

A nyári szezonban a hazai turisták által látogatott Horvátország mindössze hatodik a listán, amit még Románia és Afganisztán is megelőzött.

 

A számok a koronavírus 14 napos lappangási ideje után még magasabbra szökhetnek, ez nagy valószínűséggel augusztus folyamán fog megmutatkozni.

 

Szlovákiában júliusban 650 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Ezeknek a 60%-a nem produkált semmilyen tüneteket. A vírus leginkább a 25 és 34 év közötti személyeket sújtotta.

 

Eddig hat koronavírusos betegnek adtak remdezivir hatóanyagú gyógyszert, ami Szlovákiában ugyan be van jegyezve, de a biztosító nem téríti meg az árát.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!