Nyitókép forrása: france24.com

 

Michel Aún libanoni elnök ma elutasította azokat a felszólítások, amelyek nemzetközi nyomozást követelnek a bejrúti robbantás ügyében. A nemzetközi közösség több vezető tagországa és a libanoniak egy nagy része is „független vizsgálatot” vár el a kormánytól.

 

Aún arra az újságírói kérdésre, hogy a nemzetközi nyomozás a teljes igazságtól eltérő eredményt hozna-e, azt felelte „természetesen”. Később a Facebookon   közzétett nyilatkozatában is úgy fogalmazott, hogy meggyőződése, a nemzetközi vizsgálatot követelők az igazság „meggyengítését” akarják elérni.

 

Libanon pengeélen táncol, hiperinfláció van, gazdasági válság, a politikai elit teljesen korrumpálódott és hitelét vesztette, a bejrútiak igen nagy része pedig úgy gondolja, hogy valójában támadás történt, nem baleset. Ilyen körülmények között a nemzetközi nyomozás elutasítása nem épp a kormányzatba vetett bizalom helyreállítását szolgálja.

 hirdetes_810x300  

 

A lakosság hangosabbik fele egyértelműen a libanoni kormányzatot teszi felessé a történtekért hanyagsága és korruptsága miatt.

 

Az augustus 4-én történt bejrúti robbanás során legalább 154-en vesztették életüket, több mint ötezer ember megsérült. Az áldozatok száma minden valószínűség szerint emelkedni fog, mert a mentőegységek nagyon lassan haladnak az összedőlt épületek romjai alatt rekedtek kimentésével.

 

A robbanást egy 2013 óta raktáron tartott, 2750 tonnányi ammónium-nitrát készlet okozta.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:
Címkék: bejrúti robbanás

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.