Nyitókép: Körkép.sk

 

Túl sok konkrétum nem derült ki a három politikai tömörülés mai első egyeztetéséből. Annyi bizonyos, hogy az MKP, a Most-Híd és az Összefogás között megszületett a megegyezés arra vonatkozóan, hogy új politikai pártot hoznak létre. Ennek szándéknyilatkozatát a napokban aláírandó ún. Komáromi Nyilatkozat rögzíti majd.

 

A pártalapítás részleteinek kialakítására és a várható érzékeny témák megvitatására közös munkacsoportokat hoznak létre. Legközelebbi közös fellépésük augusztus 20-án lesz Komáromban, egy közös koszorúzás keretében.

 

Új idők szelei fújnak

 hirdetes_300x300  

 

„Nem vagyunk már a parlamentben és új idők járnak. Más a körülöttünk levő világ is“

 

– válaszolta Solymos László a Körkép.sk kérdésére, hogy mi változott 2009-hez képest, amikor az akkor már létező egységes magyar párt épp a Most-Híd létrejöttével bomlott fel.

 

A Körkép.sk úgy tudja, elég kedélyes, már-már baráti hangulatban zajlott a zárt ajtók mögötti találkozó, melynek üzenetei egyelőre inkább szimbolikus jelentőséggel bírnak.  Az Összefogás alelnöke, Orosz Örs javaslatára például nem három különböző, hanem egy közös koszorút fognak elhelyezni Komáromban Szent István államalapításának ünnepén.

 

Balról jobba: Solymos László (Most-Híd), Forró Krisztián (MKP) és Mózes Szabolcs (Összefogás). Kép: TA SR

 

Solymos László (Most-Híd) pártelnök erős, egységes politikai tömörülést szeretne, mely minden Szlovákiában élő nemzetiséget megszólít.

 

Forró továbbra is az etnikai politizálást hirdeti

 

Forró Krisztián (MKP) ezzel szemben az etnikai politizálás fontosságát hangsúlyozta. E téren tehát egyelőre elég különböző álláspontok uralkodnak.

 

Hogy maga a tömörülés konzervatív vagy liberális, baloldali vagy jobboldali, esetleg centrista párt lesz-e, nehéz megmondani. Érdeklődésünkre Forró Krisztián azt mondta, hogy Dél-Szlovákia lakosait kívánják megszólítani, az egyes értékrendbeli különbségeket pedig platformokkal orvosolnák az új párton belül.

 

Kép: Körkép.sk

 

Mózes Szabolcs (Összefogás) kiemelte, hogy a magyar egység mellett a megújulás is fontos számukra, hogy új emberek jelenjenek meg a politikában új ötletekkel, az egységet pedig a tartalmi egység alkossa. „Az embereket ugyanis a témák érdeklik, nem a struktúra” – mondta.

 

Közös munkacsoportjaik feladata lesz a közös program és tézisek megalkotása, mint ahogy a pártalapítás technikai részleteinek megalkotása is.

 

Lezáratlan ügyek, nyitott kérdések

 

Érdekesség egyébként, hogy az MKP és az Összefogás között még mindig nem zárult le a közös választási pártból adódó kölcsönös pénzügyi követelések rendezése és azok tisztázása.

 

Király Zsolt: A magyar-magyar tárgyalások tétje, hogy nehogy mindannyian hidasokká váljunk

 

A három párt mai találkozóján láthatóan nem kívántak részletekkel foglalkozni. Nem alakult ki egységes álláspont arra vonatkozóan sem, hogy mi legyen a későbbiekben a többi politikai alakulattal, mozgalommal, mint például a Magyar Fórum, vagy az Új Egység Mozgalom. Forró Krisztián kérdésünkre úgy válaszolt, hogy a jövőben velük is szeretné felvenni a kapcsolatot, Solymos László azonban inkább megkerülte a válaszadást.

 

A három párt az aktuális közvélemény-kutatások alapján jelenleg a felvidéki magyarság mintegy egyharmadát szólítja meg. Mózes szerint azonban ezeknek a felméréseknek nem lehet hinni. Közös céljuk, hogy a politikai egység mellett a választók is egységesen felsorakozzanak mögéjük. Hogy ezt hogyan szeretnék elérni, egyelőre még a jövő zenéje.

 

A sajtótájékoztató élőben rögzített felvételei:

 

Magyar rész:

 

 

Szlovák rész:

 

 

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Az MKP, Most-Híd, Összefogás vezetői döntöttek: új magyar párt alakul

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.