Nyitókép: Shutterstock

 

Az új tanévben már nem fordulhat elő, hogy Szlovákia-szerte hónapokra tömegesen bezárják az iskolákat – mondta Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter, majd hozzátette: szeptemberben visszatérünk az iskolák normális működéséhez.

 

A szakemberek ezekben a napokban azoknak a protokolloknak az elkészítésén dolgoznak, amelyek alapján az iskoláknak el kell járniuk, ha a diákjaik, tanáraik, takarítóik, illetve szakácsaik között koronavírusos személyt találnak.

 

 hirdetes_300x300  

 „Más eset az, ha egy olyan tanárt tesztelnek pozitívan, aki egy nap alatt tíz osztályt körbejárt, és más eset, ha egy olyan diák bizonyul pozitívnak, aki nem hagyja el az osztályt. Egy fertőzött miatt még nem kell bezárni az egész iskolát“

 

– mondta Elena Prokopová gyerekorvos, az egészségügyi minisztérium általános gyermekgondozási tanácsadója.

 

Ezek az óvintézkedések lesznek érvényben

 

Annak ellenére, hogy június végétől jócskán megemelkedett a fertőzöttek száma, szeptembertől az alapiskolák alsó- és felső tagozatos diákjainak, valamint a középiskolásoknak is vissza kell térniük az iskolapadokba.

 

A minisztérium jövő héten kedden tervezi bemutatni az újonnan elkészített protokollt.

 

Az új tanévben a diákok létszámát illetően nem lesz korlátozás az osztályokban. A júniusban bevezetett létszámkorlátozás idején az óvodákban egy csoportban 15 gyerek tartózkodhatott, az alapiskolai osztályokban pedig 20.

 

Szeptembertől az alapiskola felső tagozatos diákjai is visszatérnek az iskolába. A szájmaszkot minden bizonnyal csak a folyosón fog kelleni viselni, az osztályban nem.

 

A szülőknek nem fog kelleni meghatározott időben vinni a gyermeket az iskolába. Az érkezéskor a gyerekeknek továbbra is kezet fog kelleniük fertőtleníteni, viszont a testhőmérséklet mérése valószínűleg nem lesz kötelező. A szülőknek továbbra is becsületbeli nyilatkozatot kell kitölteniük arról, hogy a gyereküket egészségesen engedik iskolába.

 

Minden bizonnyal nem lesz érvényben az a korlátozás sem, miszerint a tanároknak csak egy osztályban szabad tartózkodniuk. Ezenkívül az új tanévtől ebédet is fognak főzni az iskolákban.

 

Ezek az előírások akkor lesznek érvényesek, ha a járványügyi helyzet kedvező lesz. Amennyiben valamelyik diák vagy tanár megfertőződik, az adott iskolában szigorítani fogják az óvintézkedéseket.

 

Az iskolák számára is készül a háromszínű jelzőlámpa

 

A szakemberek az iskolai helyzetet három fázisra osztják – zöld, narancssárga és piros, ezért a készülő protokollt jelzőlámpának fogják nevezni.

 

A zöld fázis azt a biztonságos járványügyi helyzetet foglalja magába, amikor az iskolában nincsenek sem pozitív esetek, sem koronavírus-gyanús esetek.

 

A narancssárga és piros fázisba akkor lép át az iskola, ha COVID-os betegeket regisztrálnak. Ebben az esetben az illetékes közegészségügyi hivatal elrendelheti a szájmaszk viseletét az osztályokban, az oktatást egy osztályon belül egy tanárnak engedélyezhetik, vagy korlátozhatják a gyerekek számát az osztályokban.

 

A higiénikusok az egész osztályt vagy az iskola egész részét karanténba küldhetik, sőt, ha jelentős mértékben megemelkedik a fertőzöttek száma, akkor az iskola bezárását is elrendelhetik. Az iskolát azonban csak és kizárólag indokolt esetben lehet bezárni.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!