Nyitókép forrása: ta3.com

 

A tanév kezdete nagyon mozgalmas időpont, hétszázezer gyermek jelenik meg az iskolákban, miközben itt van a koronavírus-járvány második hulláma is. Az egészségügyi miniszter bejelentette, milyen intézkedéseket foganatosít a Szakértők Tanácsa és a Közegészségügyi Hivatal. 

 

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter elmondása szerint a Szakértők Tanácsa azt javasolja, hogy minden szlovák állampolgár, de főleg a gyermekes családok „mérlegeljék az esetleges tervezett külföldi utazás megvalósítását”. Ha mégis úgy döntenek, hogy elutaznak, a Szakértők Tanácsa és a minisztérium tekintettel az ilyen családokra, szeptember 1-jéig nem fogja módosítani a legkevésbé kockázatos országok listáját.

 

Ugyanakkor a minisztérium bevezeti a „rizikós régiók” fogalmát, és az ilyen régiók listáját kéthetente fogják felülbírálni, legközelebb szeptember elején, amikor a kockázatos országok listáját is frissítik.

 hirdetes_300x300  

 

Vannak tehát kockázatosnak minősített országok, és kevésbé kockázatosak, ezeken belül azonban lehetnek kockázatos régiók, amelyekre a Szakértők Tanácsa, az egészségügyi minisztérium és a külügyminisztérium majd felhívja az utazók figyelmét. Csehország esetében például Prága és környéke minősül ilyen területnek.

 

A rizikós régiók listája az alábbi fotón (via HNonline.sk):

 

 

Ami a sok kérdést felvető becsületbeli nyilatkozatot illeti, a következő adatokat kell majd feltüntetni rajta:

 

  • augusztus 17. után megvalósult külföldi utak;
  • augusztus 17. után a gyermek által meglátogatott tömegrendezvények listája;
  • fertőzésmentességet igazoló rész (itt az állna, hogy a gyermek számára nem rendelt-e el a közegészségügy házi vagy hatósági karantént, nincs tünete és hasonlók);
  • információ az esetleges abszolvált karanténról, amit kockázatos besorolású országban való tartózkodás miatt rendeltek el.

 

Fontos: ha a gyermek járt külföldön vagy tömegrendezvényen augusztus 17. után, akkor a szülőnek kötelessége figyelni a gyermek és a család többi tagjának egészségi állapotát, és ha 14 napon belül bármelyiküknél felsőlégúti betegség üti fel a fejét (ezt rendeletben konkretizálják majd), akkor köteles értesítenie az orvosukat erről. A gyermek ebben az esetben valószínűleg nem mehet majd közösségbe.

 

Automatikusan kötelező karanténról a sajtótájékoztatón nem tettek említést.

 

Ezen kívül a Szakértők Tanácsa úgy döntött, hogy a gyermekeknek két hétig maszkot kell viselniük az iskolában (az osztálytermekben is), de ez a szabály csak az alapiskola felsőtagozatos diákjaira és a középiskolásokra vonatkozik, az óvodásokra és alsó tagozatosokra nem.

 

Az óvodások és alsótagozatosok esetében a maszk viselése az osztálytermen kívül azonban kötelező lesz (pl. az öltözőknél, a folyosókon, stb.).

 

Szigorítások a tömegrendezvények esetében

 

(Frissítve: 20:01)

 

Korlátozások várhatóak a tömegrendezvények esetében is. Krajčí miniszter szerint mivel a lakosság nagy része rendszeres kontaktusban lesz (az iskolákban), ezért „valahol vissza kell vennünk”, így szigorítások jönnek szeptember 1-je és október 1-je között:

 

  • általános jelleggel nem javasolják a tömegrendezvények megtartását;
  • nem lehet 1000 főnél nagyobb tömegrendezvényeket tartani (beleértve a sporteseményeket is);
  • nem lehet 500 főnél nagyobb beltéri tömegrendezvényt tartani, és 500 fő alatt is kötelező a maszk viselése;
  • este 23:00 után tilos tartani tömegrendezvényt, kivételt csak az esküvők/lagzik képeznek;
  • korlátozni fogják a fürdők és uszodák látogathatóságát (valószínűleg a hely kapacitásának 50 százaléka lesz a felső határ).

 

„A második hullám tovább fog fejlődni, és nekünk meg kell akadályoznunk túlzott elterjedését, hogy ne váljon feltartóztathatatlanná”

 

mondta a miniszter.

 

(Frissítve: 20:07)

 

Szociális otthonok

 

A leginkább veszélyeztetett terület a szociális otthonok hálózata. Az ide vonatkozó korlátozásokat regionális szinten fogják meghozni az illetékesek. Jelenleg az ország legérintettebb része a trencséni régió.

 

Mi a helyzet a kockázatos besorolású országban dolgozókkal?

 

Ján Mikas tisztifőorvos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy  felszólították a munkáltatókat, hogy készüljenek a fertőzöttek számának emelkedésére a dolgozók körében, illetve hogy frissítsék korábbi járványügyi vészterveiket.

 

Úgy fogalmazott, „fontolóra veszik, hogy kötelezik az összes szlovákiai munkáltatót, hogy a rizikós országokból érkező munkásokat ne engedjék be a cég területére közegészségügyi regisztráció és negatív PCR teszt nélkül.” 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!