Nyitókép forrása: tvnovniy.sk

 

A nyitrai oligarcha, Norbert Bödör jelentős érdekeltségre tett szert a Penta egészségügyi birodalmában is. Először megszerzett egy poliklinkát, amire a Pentának is fájt a foga, majd néhány milliósról több tízmillió euróra hízlalta befektetését.

 

A Ján Kuciak Oknyomozó Központ által rendelkezésre bocsátott adatok alapján az Aktuality.sk terjedelmes cikkben tárja fel jelenleg Dobytkár-ügy kapcsán pénzmosással vádolt Norbert Bödör nyitrai oligarcha és a Penta befektetőcsoport kapcsolatát – vagyis inkább annak egyik, bizonyítható szeletét.

 

A történet 2009-ben kezdődik, amikor az eperjesi Sekčov lakótelep közelében lévő poliklinikát egy csődeljárás miatt indított nyílt pályázat során megszerezte a Wesper nevű cég. Az addig ismeretlen vállalkozás pedig épp az egészségügyben akkor már nagyban játszó Penta elől halászta el a klinikát. Egymillió euróval magasabb árat kínáltak, mint a befektetőcsoport. A Wesper mögött három tulajdonos áll: Norbert Bödör, a Fond Seed Capital, ami egy félig állami alap és egy másik Kft., ami szintén Bödörhöz kapcsolódik. A vételi ár 2,8 millió euró volt.

 hirdetes_810x300  

 

A Penta joggal érezte úgy, hogy hoppon maradt. A poliklinikát birtokló cég, a Reimanus ugyanis több millió euróval tartozott a Dôverának (a Penta tulajdonában lévő egészségbiztósítónak) és egy, a csoporthoz köthető ciprusi holdingnak (Vinaco Holdings).

 

A Penta ugyan panaszt emelt, de a csődeljárás végrehajtója nem hagyta helyben az indítványukat. Közben az addig teljesen ismeretlen Wesper 2 millió euró (tehát a vételi ár nagyjából kétharmadát kitevő) kölcsönt kapott a Wood & Company befektetőtársaságtól.

 

Smeresek kerülnek a képbe

 

A Wesper átvette a poliklinikát, Bödör pedig kivásárolta a korábbi társtulajdonosát, hogy aztán egy Smerhez közeli házaspárt, Peter Pažinkát és feleségét, Mónikát ültette a cégbe. Ők fel is futtatták az intézményét, sőt a korábban csak adósságot termelő klinikát nyereségessé tették. Persze ehhez szükség volt arra is, hogy sikerrel pályázzanak uniós forrásokra – 2,5 millió eurónyi uniós pénzt sikerült lehívniuk.

 

Nem kérdés, hogy Pažinkáék szorosan kötődtek a Smerhez. Pažinka később eladta tulajdonrészét, felesége pedig a klinika igazgatói székét feladta, hogy az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal igazgatói székébe kerüljön. Tomáš Drucker smeres egészségügyi miniszter 2016 márciusában épp azért távolította el őt onnan, mert a házaspár neve akkor már egyet jelentett a smeres klientelizmussal, akiket a nyilvánosság a Smer mögött álló kassai egészségügyi lobbihoz kötött.

 

A poliklinikát birtokló Wesper nem sokáig volt Bödör és Pažinka tulajdonában, mert végül a Pentához került, egy rendkívül szövevényes üzleti struktúrán keresztül.

 

Vásárlás helyett bonyolult adok-kapok

 

A Penta ahelyett, hogy megvásárolta volna a Wesper tulajdonjogát, közvetítői szerződést kötött egy ciprusi offshore céggel, a Saxian Investmentsel, amelyet a befektetőcsoport szerint „neves ügyvédek és jogászok képviseltek”. Ez azért nem ennyire egyértelmű: ha valóban ennyire „nevesek” voltak, mi szükség lenne arra, hogy a cég hátterében lenyomozhatatlan liechtensteini és panamai cégek álljanak?

 

A Saxiannal kötött szerződésnek része volt egy swap-ügylet is (ebben az esetben egy vagyoni csereügyletről lehetett szó, amely azonnali vagy jövőbeli pénzkifizetésekre adott garanciát – a szerk.). A cég megállapodott a Wesper tulajdonosaival az eladás feltételeiről, ami a következőképp nézett ki:

 

a Wesper és a Penta-hoz tartozó ProCare összeolvadt, az ügyletért cserébe pedig az ismeretlen hátterű ciprusi közvetítőcég, a Saxian 20 százaléknyi részvényt kapott a Pro Careből.

 

Érezhetően túl van bonyolítva a cselekmény, de kevésbé tűnik értelmetlennek a dolog, ha figyelembe vesszük az Aktuality.sk sejtését, miszerint a Saxian mögött szintén Bödör áll. Erre utal többek között az is, hogy Bödör egy 3 millió eurós váltót birtokolt a ciprusi cég terhére.

 

A poliklinika vételára pedig közben az eredeti 2,8 millióról 8 millió euróra emelkedett.

 

Az utolsó felvonás

 

2016-ban a Saxian továbbadta a ProCareben szerzett 20 százalékos részesedését egy cseh befektetési alapnak, az Avant Private Equitynek, nagyjából 4,7 millió euróért.  Aligha meglepő módon, Bödör neve ennél a cégnél is felmerült.

 

2017-ben Bödör továbbadta a 3 milliós váltót a Wood & Companynak, amelytől korábban a Wesper kölcsönt kapott a poliklinika megvételére, és pontosan ugyanezen a napon új váltó került kiírásra a ProCare részesedését birtokló Avant befektetési alap terhére – ugyanúgy 3 millió euró értékben.

 

Az Avantról érdemes tudni, hogy tevékenysége kötődött a pozsonyi távhőszolgáltatóhoz, a Swan-Danubiatel csoporthoz (a 4k mobilszolgáltató tulajdonosa), és persze a ProCare és Svet ZTdracia kórház- és egészségügyi hálózathoz.

 

Az Avant pedig elkezdett részvényeket kibocsátani, amelyek értéke egyetlen év leforgása alatt 400 euróról 4000 euróra emelkedett. Hogy miért? A Penta  kivásárolta az alaptól a Svet Zdravia és ProCare tulajdonjogát képező részvényeket. Hogy mennyiért?

 

Az alap részvényei az eredeti 3 millió helyett a Penta kivásárlásakor már 33 millió eurót értek. És minden részvény a régi ismerős cég, a Wood & Company birtokába került.

 

Emlékeztetőül: eredetileg az árverésen az eperjesi poliklinika 2,8 millió euróért cserélt gazdát…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!