Nyitókép: webnoviny.sk

 

Kedvező járványügyi helyzet esetén szeptemberben az óvodák gond nélkül megnyithatnak, nyilatkozta az Óvodafejlesztési Tanács vezetője, Michaela Vargová. Elmondta, ajánlatos mindenki számára, hogy józanul és körültekintően viszonyuljon a helyzethez.

 

Vargová szerint az óvodák felkészültek a szeptemberi indulásra, beleértve a fertőtlenítési eljárásokat és a megváltozott feltételeket is.

 

A Szlovákiai Oktatásügyi Minisztérium holnap, augusztus 18-án teszi közzé a COVID-19 második hulláma esetére készített új irányelveit. Vargová szerint a tárca eddigi intézkedései elégségesek voltak, ugyanakkor néhány olyan dologra is kiterjedtek, mint például az óvodai pihenés és étkezési szabályok, melyek szabályait központilag meghatározni nagyon nehéz.

 hirdetes_810x300  

 

Vargová szerint tisztázni kell, hogy mi van akkor, ha a gyereket nem a szülő, hanem más személy veszi át. Ez ugyanis üti az óvodák rendelkezéseit, miszerint a szülő vállalja ilyenkor a gyerekért a felelősséget.

 

Második hullám esetén Vargová elvárja, hogy a fenntartók az óvodai nevelőkhöz ne mint másodrangú munkaerőhöz viszonyuljanak. Azaz, hogy ne kötelezzék őket a szabadságolásra, munkahelyi akadályokra való hivatkozásra, vagy családtag ápolására akkor is, amikor van más megoldás. Hangsúlyozta, hogy nem volna szabad megismétlődnie annak, hogy ilyenkor bocsátanak el óvodai tanárokat.

 

„Szépen megmutatkozott, hogy melyik polgármesternek fontos az óvoda, és ki az, aki érti is, hogy az óvoda az iskolai tanulmányokra készít fel, nem pedig csak gyermekmegőrző, amíg a szülők dolgoznak,“

 

– tette hozzá.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:
Címkék: covid-19 óvoda

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!