Nyitókép: Vladimír Kuric/uniba.sk

 

A pozsonyi Comenius Egyetem Szlovákia egyetlen egyetemeként került fel a sanghaji Academic Ranking of World Universities listájára, amely több mint kétezer felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálta meg. Az egyetemet idén a 601–700. helyre rangsorolták.

 

A 2020-as Sanghaj-rangsor szerint a világ legjobb egyeteme az amerikai Harvard Egyetem.

 

 hirdetes_810x300  

A szomszédos Csehországból hét egyetem került fel a listára, ezek közül a legjobban értékelt egyetemnek a prágai Károly Egyetem bizonyult (201–300. hely).

 

Magyarországról öt egyetem került fel a listára, közülük az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb minősítést (601–700. hely).

 

Marek Števček, az egyetem rektorának elmondása szerint az egyetemi rangsorok mindig a konkrét kritériumoktól függenek, ezért fenntartásokkal viszonyul a ranglistákhoz. Mindezek ellenére büszke rá, hogy az egyetemnek sikerült a világ 700 legjobb egyeteme közé bekerülnie.

 

„Mivel a világban több tízezer egyetem van, ezért a becsléseink szerint a legjobbak 2%-ához tartozunk”

 

– mutatott rá az egyetem rektora.

 

A rangsor készítői 6 indikátor alapján értékelik az intézményeket, többek között figyelembe veszik az oktatók, kutatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét, a publikációs teljesítményt, a tudományos munkák idézettségét és az egy főre vetített akadémiai teljesítményt.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!