Dömötör
  • HUF: 365.10
  • USD: 1.19
  • 9 °C
  • 19 °C
Belföld

Az MKP, a Most-Híd és az Összefogás képviselői aláírták a többségében magyar pártok együttműködési szándéknyilatkozatát

A három jellemzően magyar párt elnöke ma aláírta az együttműködési szándékról szóló nyilatkozatot.

Nyitókép: Komjáthy Lóránt/Körkép.sk

 

A komáromi Tiszti pavilon dísztermében az MKP, a Most-Híd és az Összefogás képviselői ma írták alá a Komáromi Nyilatkozatot, azaz a magyar jellegű pártok együttműködési szándéknyilatkozatát.

 

Mit írt alá az MKP, a Most-Híd és az Összefogás? A Körkép.sk megszerezte a Komáromi Nyilatkozat szövegét

 

Forró Krisztián, az MKP elnöke elmondta, örül neki, hogy a három párt szándéknyilatkozatának aláírására augusztus 20-án, Szent István király ünnepén került sor.

 

„Ez év februárjában, amikor közösségünk parlamenti képviselet nélkül maradt, válaszúthoz érkeztünk. Világossá vált számunkra, hogy a belső ellentéteken túl kell tennünk magunkat. Egységbe kell rendeznünk sorainkat. (…) A mai szándéknyilatkozat aláírása az említett egység megteremtésének a következő, fontos lépése. Az egység megteremtése önmagában nem cél. A cél a felvidéki magyarság megmaradása és gyarapodása. (…) Elindultunk az egységhez vezető úton, de tisztában vagyunk vele, hogy ezen az úton kompromisszumokat kell kötni. Ám ne feledjük, kompromisszumok nélkül nincs egység, nincs összetartozás”

 

– mondta beszédében Forró.

 

Fotó: Komjáthy Lóránt/Körkép.sk

 

A Komáromi Nyilatkozat ünnepélyes aláírása az MKP, a Most-Híd és az Összefogás elnökei által

Posted by Körkép on Thursday, August 20, 2020

 

Az MKP új elnöke az is elmondta, hogy a közösség valamennyi tagja felelős azért, hogy az egység létrejöjjön.

 

„Az erős közösségben nincs helye a széthúzásnak. Valamennyi felvidéki magyar felelőssége eldönteni, hogy egy erős közösség tagja kíván-e lenni, amely érvényesíteni akarja és tudja a jogait, vagy egy belső feszültségekkel gyengített közösségé, amely őszi falevélként hull szét a legkisebb szellőben”

 

– zárta beszédét.

 

Fotó: Komjáthy Lóránt/Körkép.sk

 

Sólymos László, a Most-Híd elnöke beszédében kiemelte, hogy

 

„Mindenki, aki itt áll, megértette, hogy csak akkor tudunk tenni az emberekért, ha végre létrehozzuk az egységet. Egységet a sokféleségben, ami nem az arculatunk elvesztését, az értékeink megtagadását jelenti, hanem éppen ellenkezőleg, az adja az erőnket, sokszínűségünket”.

 

Sólymos szerint ez a történet nem erről a három emberről szól, hanem minden szlovákiai magyarról, és mindenkiről, akik Felvidéken élnek és azonosulni tudnak azokkal az értékekkel, amelyeknek a demokrácia, a jogállamiság és az EU-hoz való tartozás az alapja.

 

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke szerint az emberek biztos arra lesznek kíváncsiak, hogy mi lesz a neve az új pártnak, milyen lesz a struktúrája és ki vezeti majd, de egyelőre erről még nem született egyezség.

 

Mózes szerint a nyilatkozat aláírása egy komoly vállalást tartalmaz és szerinte ez a lényeg.

 

„Nem akarok ünneprontó lenni, de azt el kell mondani, hogy ez egy piszkosul nehéz feladat lesz, ugyanis a felvidéki társadalom rendkívül megosztott. Mi azonban nem fogjuk engedni, hogy ez az egész sikertelenül végződjön”

 

– mondta Mózes.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Csemez László
2020. aug. 21. 17:22

Mózes átvezeti népét a nagy rakás sz..on.Ez mi volt ?Minden évben új nevet adunk a korcsnak?Most már elmehettek Ti hárman szavazni.Nagy lesz az egyenlőség: 1:1:1,senki sem fog veszteni,de Solymos lesz a macska,a másikj kettő meg az Inci,meg a Pinci.Micsoda magyarok Atyaúristen és még büszke arra,hogy ezt augusztus 20-án kötötték meg." Az a szép fényes nap".

Csicsay Tibor
2020. aug. 23. 20:26

...döglött kutya újraélesztése,avagy mint régen a " kommunizmus " építése - egy lépéssel előre /sem /,s két - három lépéssel hátra !!! Csöbörből vödörbe ...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket