Nyitókép: archív

 

A készülő közigazgatási reform elővigyázatosságra késztet és felkészültséget követel minden szereplőtől. A dél-szlovákiai önkormányzatoknak, ha csak az elmúlt évtizedeket nézzük, nincs jó tapasztalatuk az önkormányzatot érintő hatalmi döntésekkel. Gondoljunk csak az ország járásainak kialakítására, vagy épp a megyei területi felosztásra. Mindkettő negatívan érintette a magyarságot, a legtöbb helyen számbeli kisebbségbe kényszerítve a szülőföldjén őshonos közösséget.

 

Ugyanakkor a felvidéki magyar politikai képviselet sem állt mindig a helyzet magaslatán, a megyei felosztásnál a 2000-es évek elején végzetesnek minősült megalkuvást tanúsított, és a hatalmi pozíciók, kormánytagság kínálta lehetőségek megtartásáért cserébe feladta elveit.

 

A reform fontos a magyarok számára

 hirdetes_300x300  

 

A most készülő közigazgatási reform ilyen szempontból más. Egyrészt nem a magyarok ellen készül, hanem hatékonysági, fenntarthatósági szempontokat is követ, ugyanakkor jó, ha a magyarság is világos álláspontot képes kialakítani a kérdésben. Megfogalmazva saját elképzeléseit, érdekeit, melyekről tárgyalni lehet.

 

Ilyen szempontok vezérelték Gergely Papp Adriannát (MKP), a magyar párt korábbi országos elnökségi tagját, Kassa-környéki járási elnökét, Debrőd polgármesterét, a Bódva-menti városok és falvak szövetségének vezetőségi tagját, aki augusztus 24-én Pozsonyban Filip Mónikával (SaS), az oktatásügyi minisztérium államtitkárával, közigazgatási szakértővel tárgyalt a témában.

 

Filip Mónika a kormányfő egyik szakmai konzultánsa

 

Filip Mónika ugyanis azon szakértők egyike, akivel Igor Matovič miniszterelnök a készülő reform kapcsán személyesen egyeztetett.  A találkozó tényét maga Filip is elismerte a Körképnek, aki nemcsak korábbi, belügyminsztériumi munkahelye, hanem az oktatásügyi tárcán keresztül is kapcsolódik a közigazgatás területéhez.

 

„A készülőben levő önkormányzati reform kapcsán egyeztettünk. Én főleg a magyarlakta vidéken, a kis faluk szemszögéből érdeklődtem a készülő tervekről. Felhozva egyben azokat a nagyon kényes pontokat, amiket szem előtt kellene tartani, ha a reformra sor kerül“

 

– nyilatkozta Gergely Papp a Körképnek.

 

Mint elmondta, javasolta az államtitkár asszonynak egy tanácsadó testületet kialakítását, mely a leginkább érintett szereplők, a kis faluk és települések érdekeit is megjeleníti.

 

„Mert egy városnak nem akkora érvágás, ha történetesen kibővül egy 3-400 fős faluval. Adott településnek azonban ez meg fogja határozni az életét, és sok esetben az identitását. Nagyon fontos a falvakhoz való történelmi kapcsolódás megőrzése és továbbfejlesztése a reform után is. Debrőd esetében ilyen például a Szent László legenda. Az emberek ehhez szorosan kötődnek és fontos, hogy megmaradjon minden falunak, ha ilyen történelmi érékű múltja van“

 

– mondta kérdésünkre Gergely Papp Adrianna, aki szerint a későbbiekben sem szabadna a falusiaktól megvonni, hogy beleszóljanak abba, hogy a saját falujukban milyen irányú fejlesztések legyenek.

 

A közigazgatási reform kapcsán a mezőgazdaság területén is fontos szerepe lesz az önkormányzatnak. Sok település komoly területi kiterjedésű erdőkkel, szántóföldekkel rendelkezik, melyekből saját maguk szeretnének hasznot húzni. Más területeken, mint például a kanalizáció kérdésében lehet, hogy előnyösebb, ha egy biztosabb pénzügyi alapokon álló nagyobb falu, vagy város áll a háttérben, melyeknek nem okoz akkora gondot, hogy az adott projektet előfinanszírozza.

 

Filip Mónika a találkozó során maximálisan egyetértett abban, hogy az identitás, a nemzetiségi kérdések, a kulturális kötődés nagyon fontos kérdések és szem előtt kell tartani őket, illetve hogy ne sérüljön az embereknek az érzelmi világa. A találkozón konkrét példákat is említett, ezzel is alátámasztva, hogy ezeket a szempontokat pontosan érti. Maga is hangsúlyozta, hogy egyeztetni és kommunikálni kell az érintettekkel. A közigazgatási reform konkrét formája, beleértve a személyi kérdéseket is, ugyanakkor még a közeljövő kérdése.

 

„Az MKP részéről mindenképp pozitívnak értékelem a tegnapi tárgyalást, mert a kormány szakemberét kereshettük fel, akivel már most, a kezdeti szakaszában a dolgoknak ismertetni tudtuk a magyar szempontokat, hangsúlyozva a regionalitás elvének figyelembe vételét is. Mi pedig első kézből kaphattunk tájékoztatást a kormány szakértőjétől”

 

– mondta Gergely Papp.

 

Az MKP a kérdés tárgyalását a szakmai bizottságokon keresztül kezdi meg, melyek szeptemberben állnak fel. „Én az az ember vagyok, aki elébe megy a dolgoknak, amikor a saját bőrünkről van szó, mert ez sosem ártalmas”- zárta Gergely Papp Adrianna.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.