Nyitókép forrása: facebook.com/Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR

 

Nézhetetlen, árához képest nevetségesen silány kivitelezésű kampányvideók megtekintésére szólít fel Veronika Remišová beruházási és régiófejlesztési miniszterelnök-helyettes. Hogy miért? Minden bizonnyal így hívná fel a figyelmet az állami IT-beruházásokra szánt uniós források előző, smeres miniszterelnök-helyettes idején zajló pazarló felszanálására.

 

Remišová miniszterelnök-helyettesi tárcája hivatalba lépéséig még „informatizációért felelős” előtaggal futott, élén pedig a Smer – SNS – Most-Híd kormány idején Richard Raši állt, aki nemrég Peter Pellegrini készülő pártjába igazolt át, hogy (ahogy a kollégái) átmentsék magukat az egyre süllyedő Smerből.

 

A miniszterelnök-helyettesi tárca pár száz euró híján 80 ezer eurónyi uniós forrást használt fel az EU-s pénzekből megvalósított IT-projektek népszerűsítésére a 15-30 év közötti korosztály számára. A videók elkészítésére kiírt pályázat meghirdetésére és lebonyolítására, valamint a költségek első részének kifizetésére még Raši idején került sor.

 hirdetes_400x285  

 

Visszakérik a pénzt, ha nem lesz megfelelő nézettség

 

Csakhogy az EU csak akkor nem kéri vissza az e célra nyújtott támogatást, ha teljesül annak számszerűleg meghatározott célja, mégpedig a 100 ezer megtekintés 2023-ig. A videók június elején kerültek fel a netre, jelenleg alig pár száz kattintás érkezett rájuk, ezért Remišová most a néhány perces spotok megtekintésére buzdítja a választókat, hogy ne vesszen el a több tízezer eurónyi támogatás.

 

A gyenge nézettségen nincs mit csodálkozni, a videók tartalmi minősége harmatgyenge, gyermeteg, már-már nevetséges. Remišová hivatala ezzel szintén tisztában lehet, mert Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt kéri az emberektől, hogy mondjanak véleményt a videókról, írják meg, végig tudták-e nézni valamelyiket, és hogy ennek fényében mire fordítanák inkább az uniós forrásokat.

 

„Annak ellenére, hogy tudatában vagyunk az előző vezetéstől örökölt videók minőségbeli gyengeségének, arra kérném az embereket, hogy nézzék meg a videókat, hogy elérjük a 100 ezer megtekintést”

 

írta Remišová a Facebookon, hozzátéve, a maguk részéről ők mindent megtesznek, hogy ne ilyen felesleges kampányvideókra fordítsák az uniós forrásokat.

 

?Pozrite ? si tieto videá ? a pomôžte Slovensku ?? zachrániť desaťtisíce eur! ?„Keď sme začali robiť inventúru…

Posted by Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR on Monday, August 24, 2020

 

Raši szóvivője azzal védekezik, hogy Remišováéknak nem kellett volna átvennie a videókat a kivitelezőtől, ha tisztában voltak annak minőségével. Remišová hivatala azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kivitelező Raši vezetése alatt, de már a választások után (március 6-án) kifizette a forgatókönyvekért járó pénzt, előzőleg pedig ők bonyolították le az egész kampányvideó-projektet, aláírták az összes szükséges szerződést, így Remišováéknak nem is maradt sok választása.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az IT-ágazatban ezeknél a videóknál jóval nagyobb hiányosságok is történtek már, Remiśová részéről inkább politikai marketingről van szó, mint az esetleg visszafizetésre kerülő, pár tízezer eurós pályázati pénzről. A szlovákiai állami IT-beruházásokról sokan úgy tartják, hogy összesen több százmillió eurós túlárazás történhetett. Aki tapasztalta már, hogy az online ügyintézés lehetőségei ellenére Szlovákiában milyen bürokrácia uralkodik továbbra is, nincs kétsége afelől, hogy nem látszik rajtunk az állami IT-be öntött bő egymilliárd euró.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!