Nyitókép: pelipecky.sk

 

Annak ellenére, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma napról napra növekszik, Marek Krajčí egészségügyi miniszter pedig a járvány második hullámáról beszél, a kormány mégis megnyitja a repülőtereket.

 

Szeptember 7-től minden országból – beleértve a rizikós országokat is – érkezhetnek repülőgépek Szlovákia területére. A felszállás eddig is engedélyezett volt az összes országba.

 

 hirdetes_810x300  

Peter Visolajský, a válságstáb tagja veszélyesnek véli az Andrej Doležal vezette közlekedésügyi minisztérium reptérnyitásról szóló javaslatát.

 

Ülésezett a válságstáb – megszüntetik a légiközlekedésre vonatkozó tiltást, de a határellenőrzések lehetősége is fennáll

 

Nyomtatvány és teszt

 

A rizikós országok közé tartozik például Oroszország, Ukrajna, Észak-Macedónia, az Egyesült Arab Emirátusok és Szerbia. Ezekből az országokból eddig nem repülhettek gépek Szlovákia területére.

 

A rizikósnak minősített országokból érkező utasoknak kötelező lesz a negatív teszt felmutatása, továbbá a landolás után azonnal karanténba kell vonulniuk.

 

Újonnan minden utasnak – nem csak azoknak, akik rizikós országból érkeznek –, aki Szlovákiába érkezik, legkésőbb 24 órával a landolás előtt egy elektronikus nyomtatványt kell kitöltenie. A kérdőíven jelenleg a közlekedésügyi minisztérium dolgozik.

 

Veronika Ševčíková, a pozsonyi M. R. Štefánik reptér szóvivőjének elmondása szerint eddig a Szlovákiába érkező utasok egy nyomtatott űrlapot töltöttek ki.

 

Visolajský: A negatív teszt nem elég

 

 „A repülőgép nagyon veszélyes hely. Hiába száll fel az ember negatív teszttel, ha nagy a veszélye annak, hogy megfertőződik“

 

– jelentette ki a repterek megnyitásával kapcsolatban Visolajský.

 

Az ügyben a végleges döntést az epidemiológusok fogják meghozni.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!