Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Az Igor Matovič által korában ígért, reformokkal teli nyár elmaradt, hamarosan azonban elindulhat az első és egyben magyar szempontból is egyik legfontosabb reform előkészítése. Ahogy arról a Körkép.sk elsőként beszámolt, a folyamatot magyar vezénylettel bonyolítanák le. 

 

Az Aktuality.sk szlovák hírportál mára virradóra „megbízható forrásokra” hivatkozva közölte, hogy a kormány a magyar Filip Mónikára (SaS) bízná a reform előkészítését és lebonyolítását, aki jelenleg az oktatási minisztérium államtitkáraként dolgozik, de nagy tapasztalatai vannak a közigazgatás terén is – például ő írta az SaS közigazgatási programját.

 

Tartalmi részletek azonban a szlovák sajtóban egyelőre nem jelentek meg. Ahogy azonban kedden írtuk, hatékonysági és fenntarthatósági szempontokat vesznek majd figyelembe, és  fontos, hogy a magyar érdekek is érvényesüljenek a reformtervezetben. (További részletek tegnapi cikkünkben.)

 hirdetes_300x300  

 

A Kormányhivatal konkrét választ nem adott azzal kapcsolatban, hogy Filip Mónika kapja-e a reform előkészítésének feladatát, de nem cáfolta az értesüléseket, nyilatkozatában pedig hangsúlyozta, hogy a „közigazgatási reformnak nem csak kozmetikai, hanem rendszerszintű változásokat kellene hoznia”. Igaz, határidőkről nem árult el információkat.

 

A készülő közigazgatási reform a magyarok szemszögéből. Gergely Papp Adrianna (MKP) Filip Mónikával (SaS) tárgyalt

 

Nem meglepő választás

 

Filip Mónika a szlovák sajtónak megerősítette, hogy tárgyalt a reform elindításáról a kormányfővel. Elmondása szerint beszéltek arról is, hogy annak „megfelelő mélységűnek kell lennie, és több területet és szintet kell érintenie”.

 

Az nem annyira meglepő, hogy a folyamat irányítását rábíznák. Korábban nyolc évig dolgozott a belügyminisztériumban, az önkormányzati és a közigazgatás a szakterülete. Korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kritizálni merte Robert Kaliňák (Smer) belügyminisztert, 2017-ben pedig távozásra szólította fel a Smer egykori második emberét, amiért nem akarta elindítani a szükséges reformokat.

 

A Za ľudí kezdte, de más prioritásokkal

 

A közigazgatási reform kérdését nem az OĽANO és nem is az SaS vetette fel először kormánypozícióból, hanem a Za ľudí és elnöke, Veronika Remišová. Az elképzelésük azonban hangsúlyosan csak a települések összevonására szorítkozik, szinte kizárólag megtakarítási szempontokat figyelembe véve.

 

A legtöbb elképzelés a megyehatárok és megyei hatáskörök átírását foglalja magában.

 

Nem kérdés, hogy a közigazgatási reform rendkívüli jelentőséggel bír a felvidéki magyar közösség számára is. A területi felosztás nem csak a járások határait, hanem a gazdasági vonzáskörzetekre és hivatalos hatáskörökre, és persze az iskolahálózatra is hatással van.

 

Ráadásul a közigazgatási reform a választási rendszer megváltoztatásának előszobája lehet, amely szintén vissza-visszatérő téma a választási kampány óta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.