Nyitókép forrása: facebook.com/reprofotó

 

A Magyar Közösségi Összefogás (korábban Összefogás mozgalom) saját törvénytervezettel szretné elérni, hogy 75 évvel a Beneš-dekrétumok megszületése után, napjainkban ne lehessen ezekre hivatkozva elvenni az emberek jogos tulajdonát.

 

„Az Összefogás mozgalom törvénytervezetet dolgozott ki, melynek célja, hogy a 21. században az állami szervek ne kobozhassák el a polgárok tulajdonát a 75 évvel ezelőtti Beneš-dekrétumokra hivatkozva.”

 

olvasható az Összefogás sajtónyilatkozatában. Mózes Szabolcs, a mozgalom elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy miközben oligarchák és politikusok eurószázezreket nyertek az autópályák alatti telkek állami felvásárlásából, addig az állam sok hétköznapi polgárt kisemmizne.

 

  hirdetes_300x300   

„Amint az elmúlt három hónapban medializált esetek mutatják (Bosits kontra Szlovákia, a D4/R7 alatti parcellák elkobzása), a Beneš-dekrétumok nem csak történelmi igazságtalanság, az állami hivatalok a mai napig jogforrásnak tekintik és különböző módokon, a dekrétumokra visszavezetve próbálják elkobozni az ártatlan állampolgárok magántulajdonát.”

 

hangsúlyozza a mozgalom, hozzátéve, hogy a szlovák politikai elit állítása, miszerint a Beneš-dekrétumok már nem érvényesek, hamis állítás,

 

„ugyanis a dekrétumok végrehajtásáról szóló 104/1945 számú parlamenti rendelet a mai napig hatályos és a szlovák jogrend része – amint ezt az igazságügyi tárca is megerősítette.”

 

Nem elég a politikai beavatkozás, garancia kell

 

Az Összefogás a történtekre reagálva szakértők bevonásával törvénytervezetet készített elő a helyzet orvoslására, melyet most társadalmi vitára bocsát. A tervezetet elküldték politikai partnereiknek is (MKP és a Most-Híd), és a nyilatkozat szerint szeretnék bemutatni az illetékes kormánypárti politikusoknak is.

 

Mózes Szabolcs a  közösségi oldalán megjelent videójában hangsúlyozta, hogy az Összefogás által kidolgozott törvény

 

nem a Beneš-deokrétumok eltörlését tartalmazza, hanem az egyértelműen diszkriminatív 1945-es rendeletet helyezi végre hatályon kívül. Ezen felül eltörli az 1945-ben kreált testületek elkobzó határozatait. A tervezet nem retroaktív, célja, hogy hatályba lépése után ne lehessen a dekrétumokra vagy a konfiskációs végzésekre hivatkozva földeket elkobozni.”

 

Hozzátette, hogy ebben a kérdésben sem elég a politikai közbelépés, „fentről leszólni a hivatalnokoknak”, mivel a kormányok és a hivatalnokok is cserélődnek, törvényi garanciára van szükség, hogy többé senki se élhessen vissza a dekrétumokkal és ne használhassa fel a diszkriminatív jogi normákat.

 

“Kollektív bűnösként” Szlovákiában. Miért voltak értelmetlenek a Beneš-dekrétumok?

 

Nem a dekrétumoknak, hanem a további visszaéléseknek vetne véget

 

Az Összefogás tervezete a jelenkori elkobzási határozatok bejegyzését állítaná le, elfogadása esetén nem rendeződnének az 1945-1949 közötti időszak kisajátításai. Ehhez más jellegű jogszabályra volna szükség.

 

„Ezt viszont egy társadalmi vitának kell megelőznie, mert ebben az esetben a magyar közösségnek és politikai képviseletének egy közös célt kellene megfogalmaznia. Itt a bocsánatkéréstől a széleskörű anyagi kárpótlásokig sok minden elképzelhető, ám közben a szlovák társadalommal is párbeszédet kell folytatni a többség által eddig szőnyeg alá söpört múltról. Annak viszont, hogy a jelenkori elkobzásokat le kell állítani, nincs alternatívája, amíg ilyen esetek történnek, addig Szlovákia nem jogállam”

 

– fogalmazott az Összefogás elnöke.

 

Az Összefogás független szakértőként Bugár Viktor segítségét kérte a törvény kidolgozásánál. Bugár Viktor szerint a tévesen hatályon kívülinek hitt 1945-ös rendelet továbbra is sok bizonytalanságot okoz és számtalan visszaélésre ad lehetőséget.

 

Ennek egyik beszédes példája a Bosits contra Szlovákia ügy, amely az Összefogás szerint arra bizonyíték, hogy a szlovák kormány sem dughatja homokba a fejét, és „ha nem állítja le a hivatalok által vezérelt legújabb kori elkobzásokat, a nemzetközi fórumok döntései fogják erre kényszeríteni”.

 

Brüsszel: A Beneš-dekrétumok továbbra is érvényesek Szlovákiában (Precedensértékű ítélet született)

 

Mózes Szabolcs szerint a mostani jogállás nagyfokú bizonytalanságot hoz a rendszerbe azzal, hogy

 

„több évtizeddel a dekrétumok születése után egyik napról a másikra vonható kétségbe polgárok százezreinek tulajdonjoga. Emellett a rendelet egyértelműen diszkriminatív, mivel a kollektív bűnösség elve alapján büntet etnikai csoportokat, ez pedig egy máig hatályos jogszabály esetében elfogadhatatlan”

 

hangsúlyozta a pártelnök.

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!