Nyitókép: Shutterstock.com

 

Annak a személynek, aki a koronavírus miatt kerül otthoni karanténba, nem szabad elhagynia a tartózkodási helyét.

 

A lakóházakban tartózkodó személyek esetében azonban megengedettek az olyan rövid és szükséges lakáselhagyást igénylő tevékenységek, mint a kutyasétáltatás és a szemét kidobása. Amennyiben családi házról van szó, akkor a karanténban tartózkodó személy nyugodtan kimehet az udvarra – tájékoztatott a SZK Közegészségügyi Hivatala.

 

 hirdetes_300x300  

Nehéz bizonyítani a karantén megszegésének okát

 

 „A lakóház elhagyására az adott személynek releváns okkal kell rendelkeznie, mert ha valaki bejelentést tesz a karantén megszegéséről, akkor nehéz bebizonyítani, hogy valóban szükség volt-e a lakás elhagyására“

 

– magyarázta a Szlovák Közegészségügyi Hivatal.

 

Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy a lakás elhagyása esetén kötelező a felső légúti szervek eltakarása, a távolságtartás betartása és a kéz fertőtlenítése.

 

A mintavételi hely meglátogatásának szabályai

 

Az otthoni karantén elhagyása a mintavételi hely meglátogatásakor is engedélyezett. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal ebben az esetben azt tanácsolja, hogy az illető a saját autójával menjen, és csak azokat a személyeket vigye magával, akik szintén tesztelve lesznek.

 

Amennyiben az illetőnek nincs lehetősége arra, hogy saját autóval menjen a mintavételi helyre, akkor másvalakinek az autójában a hátsó ülésen foglaljon helyet, húzza le az ablakot és mindketten viseljenek szájmaszkot.

 

„Amennyiben a helyzet megengedi, akkor a mintavételi helyre gyalog is el lehet menni, természetesen a szükséges higiéniai óvintézkedések betartásával”

 

– tette hozzá a Szlovák Közegészségügyi Hivatal.

 

Saját evőeszköz és törölköző

 

A hivatal továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy minden családtag rendelkezzen külön törölközővel, evőeszközzel, tányérral és pohárral.

 

Ha külföldről hazaérkező személyről van szó, akkor az illető tartózkodjon külön szobában, továbbá korlátozza a kapcsolattartást a többi személlyel. A látogatások tilosak, s ha ilyen személy számára másvalaki intézni a bevásárlást, akkor az a megvásárolt élelmiszert hagyja az ajtó előtt.

 

Mindemellett nem szabad megfeledkezni az alapvető megelőző óvintézkedésekről sem. Ide tartozik az alapos kézmosás és -fertőtlenítés, a felületek alapos tisztítása, a gyakori szellőztetés, illetve a helyiségek fertőtlenítése.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!