Nyitókép: iStockphoto

 

A SZK Közegészségügyi Hivatala pontosította, hogy milyen szabályok fognak vonatkozni a diákok iskolai maszkviselésére.

 

A maszkviseléssel kapcsolatos óvintézkedés két hétig lesz érvényben, mégpedig szeptember 2-tól szeptember 14-ig – tájékoztatott Daša Račková a SZK Közegészségügyi Hivatalától.

 

 hirdetes_300x300  

A maszkviselés alól az alapiskola alsó tagozatos diákjai vannak felmentve, akiknek nem kötelező szájmaszkot viselni a tanítási órán. A higiénikusok azonban hozzátették, hogy amennyiben az alsó tagozatos diákok elviselik az arcukon a szájmaszkot, akkor számukra is ajánlatos a viselete.

 

A maszkviselés nem vonatkozik a mentális betegséggel küzdő és hallássérült gyerekekre.

 

A tanítási órákon a maszkviselés kötelező lesz a pedagógusoknak, az asszisztenseknek és a speciális pedagógusoknak is. Ezenkívül szintén szájmaszkot kell viselniük azoknak a személyeknek, akik krónikus légzőszervi megbetegedésben vagy elégtelenségben szenvednek, illetve olyan bőrbetegségük van, ami a szájmaszk viselése miatt rosszabbra fordulhat. A SZK Közegészségügyi Hivatalának tájékoztatása szerint azért törölték el a kivételeket, mert sokan visszaéltek velük.

 

„Figyelembe kell venni, hogy közeledik a légzőszervi fertőző betegségek időszaka, ezért a szájmaszk, a kézmosás és a távolságtartás az egyik legegyszerűbb, de leghatékonyabb védekezési formát jelenti a fertőző légúti betegségek – beleértve a COVID-19-et is – ellen. Szeretnénk azt kérni az eddig kivételt élvező személyektől, hogy a mostani óvintézkedésre ne teherként tekintsenek, hanem egy olyan lépésként, amit az egészségük védelme érdekében hoztunk”

 

– jelentette ki Račková.

 

A maszkviselés a továbbiakban sem vonatkozik a 3 éven aluli gyerekekre, az autistákra, a tömegközlekedési eszközökön dolgozó sofőrökre, akik egy zárt kabinban ülnek, a felvételi, bizottsági és nyelvvizsgán résztvevő diákokra, illetve a szakmai alkalmassági vizsgákra.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!