Nyitókép forrása: youtube.com

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök hétfőn délután bejelentette, hogy a parlament vezetése (az elnök és alelnökök)  határozati javaslatot terjesztenek a parlament elé a belga Charleroi reptéren 2018 februárjában történt események kapcsán.

 

Arról az esetről van szó, a belga reptéri rendőrség túl keményen lépett fel egy szlovák állampolgárral szemben, aki az akkor szerzett sérüléseibe belehalt. A Chovanec-ügy két és fél év után azért került ismét a figyelem középpontjába, mert nemrég olyan felvételek szivárogta ki, amelyek szerint a Chovanecet földre nyomó és rá nehezedő rendőrök jól szórakoznak azon, ahogy kolléganőjük náci karlendítésre emeli a kezét.

 

Kollár elmondása szerint a parlament a határozattal kifejezné sajnálatát és aggodalmát a történtek kapcsán, és elítélné a belga rendőrség aránytalan fellépését, egyúttal felszólítaná a szlovák kormányt, hogy hivatalosan is büntetőjogi felelősségre vonást kérjen számon a belga féltől, illetve betekintést kérjen a nyomozás mentébe.

 hirdetes_810x300  

 

Kollár a hétfői sajtótájékoztatón kritikai felhanggal kijelentette, hogy mikor meghalt George Floyd Amerikában, akkor világszintű tiltakozási hullám indult meg, „de mikor meghalt egy európai polgár, nem történt semmi”. Mint mondta, az az érzése, hogy szőnyeg alá akarták söpörni az ügyet.

 

„Ha ez egy etnikai vagy más kisebbségi közösség tagjával történt volna, akkor el tudjuk képzelni, mi lett volna az ügyből? Engem az bánt, hogy ennyire elfajult ez a dolog, és Brüsszel nem derítette fel kellőképpen az esetet, pedig épp Brüsszel az, aki előszeretettel szónokol demokráciáról az új tagállamoknak és meg akarja mondani, hogyan viselkedjünk, közben ők maguk meg ezzel az esettel minősítik magukat”

 

mondta.

 

Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter szerint már nincs több „lehetőség a diplomáciai nyomás növelésére”. A család érdekeire hivatkozva nem kérette be a belga nagykövetet a felvételek napvilágra kerülését követően (összehasonlításképp, a tavaly szeptemberi magyar-szlovák focimeccsen történtek miatt Miroslav Lajčák már bekérette…). A külügy jelenleg a saját csatornáján keresztül hangsúlyozza, mennyire fontos ez az ügy Szlovákiának, és folyamatosan számon kérik a nyomozásra vonatkozó eredményeket a belga hatóságoktól.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.