Nyitókép forrása: 

 

A parlament ma második olvasatban elfogadta a főügyészválasztás menetét módosító törvényjavaslatot, ezzel megtörték Zuzana Čaputová államfő korábbi vétóját. Ugyanakkor elfogadta az elnökasszony módosító javaslatait – egytől egyig.

 

Ennek értelmében a törvény hatályba lépését követően nem csak az ügyészek pályázhatják meg a főügyészi és a speciális ügyészi posztokat, hanem minden, legalább 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkező jogász is. Főleg az ellenzék azt hangoztatja, hogy ez a módosítás kifejezetten azért született, hogy Daniel Lipšic ügyvéd (egykori belügyminiszter) is megpályázhassa a főügyészi posztot.

 

Leváltani őket gyakorlatilag nem lehet majd – az eredeti kormányjavaslat arról szólt, hogy fegyelmi eljárás keretében leválthatók, ha nem „tisztességesen és objektíven” végzik munkájukat, de ez a kitétel így eltűnt a végleges formából.

 hirdetes_300x300  

 

Az államfőnek épp a visszahívás lehetőségével volt a legnagyobb problémája, amit kifejezetten alkotmányellenesnek tartott.

 

A főügyészválasztás lesz idén Szlovákia legfontosabb választása. Az esélyesek között emlegetik Lipšicen kívül Ján Šantát, Maroš Žilinkát, Jozef Čentéšt és Vasiľ Špirkot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.