Nyitókép: TASR/Pavol Zachar

 

Az oktatásügyi minisztérium tájékoztatása szerint három iskolában halasztották el a tanévkezdést. A hírt Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter is megerősítette a stomfai (Stupava) alapiskolában tartott sajtótájékoztatója során.

 

„Más iskolákból nem kaptunk hírt, ezért azzal a reménnyel nyitjuk meg a tanévet, hogy legfeljebb a narancssárga szakaszba jutunk el, és a piros fázist már nem kell megvalósítanunk“

 

– mondta Gröhling, majd hozzátette: a három iskola esetében is várják az új tanév elindítását.

 hirdetes_400x285  

 

Nem kell országos szintű iskolabezárásra számítani

 

„Néhány napba beletelik majd, amíg az illetékes regionális közegészségügyi hivatal kiértékeli a helyzetet, és további ajánlásokat fogalmaz meg a folytatással kapcsolatban“

 

– jelentette ki a miniszter. Gröhling szerint az oktatásügyi tárca nem tervezi az iskolák országos szintű bezárást. Amennyiben szükség lesz rá, akkor az iskolákat csak helyi szinten fogják bezárni.

 

„Ez az iskolaév más lesz, de bízom benne, hogy a Szlovák Közegészségügyi Hivatal által hozott óivntézkedéseknek köszönhetően meg fogunk tudni birkózni vele, és két hét múlva teljes mértékben el fogjuk tudni indítani az oktatási folyamatot úgy, ahogyan azt korábban már megszoktuk“

 

– tájékoztatott Gröhling, majd hozzátette: ha az iskoláknak az első két héttel sikerül megbirkózniuk, akkor az összes többivel is.

 

Ha a gyerek elutasítja a maszkviselést, a tanárnak kell figyelmeztetnie

 

Az oktatásügyi tárca szerdán elindítja az EDU TV oktatási-információs portált is, ahol a miniszter elmondása szerint szakemberekkel készített videókat fognak közzétenni a helyzet sikeres kezelése érdekében. A kézikönyvek és grafikonok mellett rövid videókat és interjúkat is fognak közölni.

 

Arra a kérdésre, hogy mi a teendő akkor, ha a diák elutasítja a maszkviselést, a miniszter azt válaszolta, nagyon nehéz ilyesmit kikényszeríteni egy gyerekből.

 

„Meg kell küzdenünk ezzel, el kell magyaráznunk a gyerekeknek, hogy ha legalább két hétig szájmaszkot fognak viselni, akkor az a minimum, amit megtehetnek magukért és másokért“

 

– vélekedett Gröhling.

 

Véleménye szerint, ha a gyerek elutasítja a szájmaszk viselését, akkor a tanárnak kell figyelmeztetnie az újbóli felhelyezésére. Amennyiben a diák nem működik közre, az igazgatónak vagy az iskolafenntartónak kell cselekednie.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!