Nyitókép forrása: dnes24.sk

 

A Kuciak-gyilkosságot tárgyaló bírósági szenátus ma ítéletet hirdetett. Eszerint Marian Kočner és Alena Zsuzsová nem bűnösök a Ján Kuciak és Martina Kušnírová elleni gyilkosság megrendelésében.

 

Az ítélet értelmében Szabó Tamás a Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosságban való bűnrészesség, illegális fegyverbirtoklás és fegyverkereskedelem vádjában bűnös. 25 évnyi szabadságvesztésre ítélték, amit szigorított fegyházban kell letöltenie. 

 

Marián Kočner nem bűnös a Kuciak-gyilkosság megrendelésében. De bűnös illegális fegyverbirtoklásban. 5 000 eurós pénzbírságot rótt ki rá a bíróság. 

 

 hirdetes_810x300  

A Denník N napilap internetes kiadása már a bírósági határozat felolvasásának elején úgy becsülte, hogy Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát felmentik, mivel egy kulcsmondatban nem említették őket.

 

Erre reagálva Igor Matovič Facebook-bejegyzésben azt írta, „úgy tűnik, hogy a gyilkosság egyértelmű kitervelői megpróbálnak kicsusszanni az igazságszolgáltatás kezei közül”. Ján Kuciak szülei és jegyesének édesanyja még az ítélethirdetés közben elhagyták az üléstermet.

 

„Szlovákiában az igazságszolgáltatás még nem kezdte meg a működését.” A meggyilkolt áldozatok szülei reagáltak az ítélethirdetésre

 

A „károsultak” (a gyermekeiket elvesztő családok) a bíróság döntése szerint 70-70 ezer eurónyi kártérítést kapnak

 

Még ha Alena Zsuzsovát ma a Specializált Büntetőbíróság szabadlábra is helyezi, szinte azonnal őrizetbe is vehetik más bűncselekmények, konkrétan Maroš Žilinka és Peter Šufliarsky ügyészek, valamint Daniel Lipšic ügyvéd elleni gyilkosság megrendelése, illetve Basternák László (MKP) néhai ógyallai polgármester meggyilkolásának megrendelése  miatt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.