Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

Zuzana Čaputová államfő nem ért egyet azokkal a kijelentésekkel, melyek szerint Szlovákia maffiaállam lenne. Ezt azután a pénteki munkareggeli után közölte, amelyen Boris Kollár (Sme rodina) házelnök és Igor Matovič (OĽANO) kormányfő is részt vett.

 

Čaputová megjegyezte, hogy Szlovákia egy olyan ország, ahol néha megjelennek a maffiapraktikák, de ettől az ország még nem minősíthető maffiaállamnak. Az államfő így reagált arra az újságírói kérdésre, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a német Die Welt c. napilap Marian Kočner és Alena Zsuzsová csütörtöki felmentése után maffiaállamnak nevezte Szlovákiát.

 

 hirdetes_300x300  

Čaputová kiemelte, hogy a bazini Specializált Büntetőbíróság szenátusának döntése az ügyben tiszteletet érdemel.

 

„Senkitől, még a büntetőeljárás közvetlen résztvevőitől sem hallottam, hogy kétségbe vonták volna a bírósági eljárás pártatlanságát és függetlenségét. Természetesen nem kell azonosulnunk a bíróság véleményével, lehet más jogi véleményünk is, de a bíróság döntése megérdemli a tiszteletet”

 

– konstatálta az államfő.

 

Čaputová azonban azt is megjegyezte, hogy az ítélet nem jogerős, az üggyel pedig a továbbiakban a Legfelsőbb Bíróság fog foglalkozni. Az államfőt a csütörtöki ítélet írott változata mellett az érdekli, hogy a bírósági döntés indoklása mennyire lesz meggyőző.

 

„Számomra az lesz a fontos, hogy a bíróság miként fogja megindokolni az ítéletet. Hogy a felhozott érvek logikusak és összefüggőek lesznek-e, illetve hogy azok érthetőek és meggyőzőek-e lesznek a nyilvánosság számára is”

 

– jelentette ki Čaputová.

 

Kollár szerint nem szabad előre ítélkezni

 

Boris Kollár, a parlament elnöke elmondta, őt is meglepte az ítélethirdetés, de bízik abban, hogy a Specializált Büntetőbíróság szenátusa a törvények és a bizonyítékok alapján, és nem valami más alapján döntött.

 

Kollár szerint a szenátus azért háromtagú, mert mindegyik tagja más véleménnyel rendelkezhet, amelyek közül mindegyik helyes lehet.

 

„A politikusoknak és a médiának nem kellene előre ítélkeznie, döntést hoznia és egyben kivégzést végrehajtania”

 

– konstatálta.

 

Matovič szerint az igazságszolgáltatás csütörtökön szabadságra ment

 

Igor Matovič kormányfő azt mondta, továbbra sem szabadult meg attól a rossz érzésétől, miszerint az igazságszolgáltatás csütörtökön szabadságra ment.

 

„Bízom benne, hogy visszajön a szabadságáról, és a Legfelsőbb Bíróság döntése után kijelenthetjük, hogy egy észszerű döntés született”

 

– mondta Matovič, majd hozzátette: tudomásul veszi a Spacializált Büntetőbíróság csütörtöki döntését, de nem tudja magát rávenni arra, hogy azt mondja, tiszteletben is tartja azt.

 

A maffiaállammal kapcsolatos kijelentéssel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, sosem értett egyet azzal, amikor Andrej Kiska volt államfő ilyen kijelentéseket tett.

 

 „Nem hiszem, hogy Robert Fico vagy Peter Pellegrini idején Szlovákia maffiaállam lett volna, viszont egy olyan ország vagyunk, ahol gyakoriak a maffiapraktikák. Nagyon sajnálom, ha a média maffiaállamnak nevezi Szlovákiát”

 

– jelentette ki Matovič.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.