Nyitókép forrása: bbc.com

 

Több mint 200 ezer ember evakuálását rendelték el Japán azon részében, amelyet a közelgő Haishen tájfun fenyeget. A 160 km/órás széllökésekkel érkező vihar brutális felhőszakadással  megy majd el Kjúsú szigete mellett vasárnap, hétfőn pedig eléri Dél-Koreát.

 

Jelentések szerint évek óta  nem érte el Japán ilyen erős tájfun. Az érintett területen az iskolákat, vállalkozásokat bezárták, több száz repülő- és vonatjáratot töröltek. A japán kormány rendkívüli ülést tart.

 

A helyi meteorológiai szolgálat ugyan nem rendelte el a legmagasabb szintű riasztást, de maximális óvatosságra intette a lakosságot, különösen a partmentén élőket, ahol az eső miatt áradásokra, a szél miatt pedig hatalmas hullámokra kell majd számítani. A folyó torkolatoknál szintén áradásokra kell számítani.

 hirdetes_810x300  

 

Kétszázezer embert evakuáltak lakhelyéről kijelölt menhelyekre (iskolák, közösségi házak épületei). Nagaszakiban Goto város 36 ezer lakosát embert telepítetek ki, mert a várost telibe fogja kapni a tájfun.

 

Sokan azonban úgy döntöttek, hogy inkább szállodákban vészelik át a vihart, mert félnek, hogy a zsúfolt menhelyen elkapják a koronavírust.

 

A tájfun miatt felfüggesztették a nemrég elsüllyedt teherhajó legénysége utáni kutatást. A 6000 tehenet szállító hajó 43 fős legénységéből eddig hármat találtak meg élve.

 

BBC.com

Megosztás:
Címkék: Japán tájfun

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!