Nyitókép: SME/Jozef Jakubčo

 

A Pozsonyi, Szenci és Bazini járásban szeptember 6-tól (vasárnap) szeptember 30-ig tilos lesz az 500 fő feletti kinti rendezvények, és a 250 fő feletti benti rendezvények megtartása.

 

Ezenkívül este 23.00 órától reggel 06.00 óráig szintén tilos lesz a rendezvények megtartása a benti helyiségekben. Kivételt képeznek az esküvők 150 főig.

 

 hirdetes_400x285  

Mindemellett tilos lesz a látogatás a kórházakban, illetve a szociális gondozást nyújtó intézményekben. Ez a pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal által kiadott óvintézkedésekből derült ki, amit a rosszabbodó járványügyi helyzet miatt adtak ki.

 

Vannak kivételek is

 

A tömegrendezvények csak abban az esetben kerülhetnek megrendezésre, ha az összes résztvevő az akció kezdetekor negatív koronavírus-tesztet mutat fel, ami nem lehet régebbi 12 óránál.

 

A rendelkezésben a higiénikusok azt javasolják, hogy az időseknek semmilyen létszámban ne szervezzenek tömegrendezvényeket.

 

A kórházakban a látogatás csak a papok számára engedélyezett, akik a betegeknek az utolsó kenetet adhatják fel.

 

Az óvintézkedések értelmében az uszodáknak és a fürdőhelyeknek a felére kell csökkenteniük a kapacitásukat.

 

Az egyházaknak olyan óvintézkedéseket kell elfogadniuk, amelyek alapján a minimumra csökkentik a vírus terjedésének lehetőségét az egyházi rendezvények és eljárások során.

 

 

A rendelkezések megszegéséért bírság jár

 

Az események betiltása nem vonatkozik azoknak az állami szerveknek és az önkormányzati szerveknek az üléseire, amelyek a törvény alapján valósulnak meg.

 

Ezeknek az üléseknek a megrendezésekor azonban a belépéskor ki kell helyezni egy értesítést arról, hogy a légzőszervi megbetegedés tüneteit produkáló személyeknek házi karanténba kell vonulniuk, emellett kötelező a kézfertőtlenítő kihelyezése is.

 

Az intézmények épületeiben kötelező a maszkviselés. Az illemhelyiségeket folyószappannal és papír törlőkendővel kell felszerelni. Továbbá ajánlott a többszöri szellőztetés és az érintkezési felületek folyamatos fertőtlenítése.

 

A Regionális Közegészségügyi Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a rendelkezések megszegéséért legfeljebb 20 ezer eurós bírság róható ki.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter a Járványügyi Bizottság pénteki ülése után kijelentette, hogy azokban a régiókban, ahol magas a fertőzöttek száma, tehát a piros és a narancssárga járásokban szigorítanak a járványügyi óvintézkedéseken.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!