Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Zuzana Čaputová államfő hétfőn aláírta a főügyészválasztásról szóló törvénymódosítást, amelyet a parlament a múlt héten második olvasatban is elfogadott – az államfő javaslatainak bedolgozásával. Ezzel a módosítás bekerülhet a törvénytárba és hatályba léphet. 

 

A legfontosabb változtatás az eddigi választási menethez képest, hogy a főügyészi posztot ezentúl már nem csak ügyészek pályázhatják meg, hanem minden jogász, aki legalább 15 éves jogi praxissal rendelkezik, betöltötte 40. életévét, és feddhetetlen előéletű.

 

Jelölteket a posztra a parlamenti képviselők, az igazságügyi miniszter, az ombudsman, az Ügyészek Tanács, a jogászok szakmai szervezetei, a jogi karok és a Szlovák Tudományos Akadémia Államjogi Intézete állíthat.

 hirdetes_810x300  

 

További feltétel, hogy  a kinevezés előtt két évben az adott jelölt nem töltött be államfői, parlamenti képviselői,EP-képviselői posztot, nem volt kormánytag, államtitkár, megyefőnök, polgármester.

 

A jelölteket a parlamenti szavazás előtt nyilvános meghallgatáson teszi majd próbára az alkotmányjogi parlamenti bizottság (hasonló lesz a forgatókönyv, mint az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatásán).

 

A főügyész és a speciális ügyész hivatali ideje lejárta után is dolgozhat a főügyészségnek vagy a speciális ügyészségnek.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!