Nyitókép: TASR/P. Neubauer

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter és a pandémia-bizottság pénteken sajtótájékoztatón jelentett be több tervezett korlátozást, valamint beszámoltak az aktuális járványügyi helyzetről is. Az alábbiakban pontokba szedtük az elhangzottakból a legfontosabb részleteket.

 

A pandémia-bizottság azt javasolja, hogy szeptember 16-tól Szlovákia teljes területén tiltsák be a tömegrendezvények szervezését a hotelekben és vendéglőkben az esküvőkön és halotti torokon kívül. Várhatóan a sport táborokra/összpontosításokra vonatkozó szabályokat is átértékelik – 96 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztre lesz szükség.

 

A pandémia-bizottság javasolja a Központi Válságstábnak az Ukrajnával közös határszakasz lezárását. A bizottság Csehországot kockázatos, Ausztriát és Magyarországot kedvezőtlen előrejelzésű országnak tartja. „Ha tehetik, ne utazzanak a szomszédos kockázatos országokba” – szólított fel Marek Krajčí. A bizottság szerint Svédország, Bulgária és Kanada azon országok közé tartoznak, ahol javul a helyzet.

 

 hirdetes_300x300  

Az egészségügyi miniszter előrebocsájtotta, hogy Magyarország akár a vörössel jelzett országok listájára is felkerülhet, miután nagy ütemben terjed ott a koronavírus-járvány.

 

Október 1-jétől 30 főre korlátoznák az esküvőkön résztvevők számát. Az ún. zöld járásokban a kültéri rendezvényeken legfeljebb 200 fő vehetne részt, beltéren legfeljebb 100. A narancs és vörös besorolású járásokban a kültéri rendezvények maximális létszáma 100 főre csökkenne, beltéri rendezvények esetén pedig 50 főre. Pozsony városa az egészségügyi miniszter elmondása szerint saját maga kérvényezte, hogy esetében már szeptember folyamán lépjenek érvénybe ezek a korlátozások.

 

Az egészségügyi miniszter beszámolója szerint több járásban is elkezdett nagyobb ütemben terjedni a koronavírus. Úgy véli, hogy főleg a fiatalabb korosztály táplálja a második hullámot, miután leginkább ők vesznek részt tömegrendezvényeken és nem kerülik el a társadalmi kapcsolatokat.

 

Az országban több járás is narancs besorolást kapott:

 

 

A kórházak közül a nagymihályiban a legrosszabb a helyzet, ahol Pavol Jarčuška infektológus szerint 25 beteg szorul kórházi ellátásra. Többeket közülük a remdezivir nevű gyógyszerrel kezelnek.

 

A narancs és vörös jelzésű járásokban a pandémia-bizottság javasolja a szociális otthonok látogatásának tiltását, valamint a családi ünnepségek hanyagolását (értsd nem szervezését). Az epidemiológusok ezekben a járásokban – elsősorban a nyugdíjasoknak – javasolják a pneumokokkusz és az influenza elleni védőoltást.

 

A pandémia-bizottság effektív intézkedésnek tartja az iskolákban való maszkviselést, ezért meghosszabbítja a felsőtagozatos alapiskolások, a középiskolások és főiskolások számára a szájmaszk-hordási kötelezettséget minimálisan szeptember végéig. A bizottság emellett javasolja, hogy az alsótagozatos diákok is viseljenek napközben szájmaszkot.

 

A pandémia-bizottság aktuális listája a kockázatos régiókról:

 

  • Ausztria – Bécs, Tirol, Vorarlberg
  • Csehország – Prága, Stredočeský kraj, Jihočeský krah, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Kraj Vysočina, Kralovehradecký kraj, Liberecký kraj, Pardubický kraj, Plzenský kraj
  • Magyarország – Budapest, Fejér megye, Hajdú-Bihar megye, Pest megye
  • Lengyelország – Malopoľské vojvodstvo
  • Szlovákia – Pozsony megye
  • Bulgária – Blagoevgrad, Dobrich, Smolyan
  • Olaszország – Campania, Liguria, Szardínia, Trento
  • Anglia: North East, North West, West Midlands, Yorkshire and the Humber
  • Észak-Írország
  • Skócia: Greater Glasgow And Clyde
  • Wales: Aneurin Bevan, Cwm Taf
  • Írország: Dublin, Mid-West
  • Sévodország: Hallands Lan
  • Dánia: Hovedstaden
  • Észtország: Ida-Viru Maakond, Võru Maakond
  • Litvánia: Tauragės Apskritis.

 

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy Csehország és Ausztria teljes mértékben teljesítik a vörös zónába való bekerülés feltételeit. Ennek ellenére a pandémia-bizottság egyelőre csak óvatosságra int és nem javasolja még a határok lezárását. Az epidemiológusok nem javasolják a polgároknak, hogy ezekbe az országokba utazzanak.

 

A miniszter felszólította az állami kórházak vezetőit, hogy ne csökkentsék azon egészségügyi dolgozók fizetését, akik kénytelenek karanténba vonulni koronavírus-gyanú miatt.

 

hnonline.sk, dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.