Nyitókép forrása: irishtimes.com/Egy perces néma csend a rendőri eljárás közben megölt afroamerikai George Floyd  tiszteletére az Európai Parlament plenáris ülésének kezdetén. Az előtérben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. 

 

Egyelőre nem tudni, hogy Belgium engedélyezi-e egy szlovák szakértő-nyomozó bevonását a Chovanec-ügybe – jelentette be Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter több szlovák EP-képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján pénteken. Az EP-képviselők jelezték, hogy szeretnék elérni, hogy az Európai Parlament plenáris ülésen foglalkozzon Jozef Chovanec halálának körülményeivel.

 

A szlovák külügy diplomáciai ügyvivője csütörtökön adta át a Belga Királyság képviselőházának a szlovák parlament elítélő határozatát a Chovanec-üggyel kapcsolatban. A belgák választ készítenek elő, amelyet majd megküldenek Boris Kollár szlovák házelnöknek.

 

„A fő  feladatunk, hogy egyesítsük erőinket itthon és az európai parlamenti képviselőkkel együtt segítsük az igazság érvényesülését”

 

 hirdetes_810x300  

nyilatkozta Korčok.

 

Nicholsonová: Az ügynek az EP fókuszában a helye

 

Lucia Ďuriš Nicholsonová SaS-es EP-képviselő kijelentette, meggyőződése, hogy a belga hatóságok az elmúlt több mint két évben megpróbálták eltussolni az ügyet. Mint mondta, a Chovanec-ügy a George Floyd-incidenshez hasonlóan szintén megérdemelné, hogy az az EP plenáris ülésén téma legyen.

 

Nicholsonová szerint, ha sikerül elérni, hogy napirendre kerüljön, akkor három dolog történhet: parlamenti vitát tartanak, amelynek végén elfogadnak egy határozatot (ahogy tette ezt az EP George Floyd halála után), vagy határozat nélküli parlamenti vitára kerül csak sor. Harmadik lehetőségként említette, hogy az EP vezetése önállóan is elítélheti a rendőri brutalitást, és részvétét fejezheti ki Chovanec családjának. Megjegyezte, az Európai Parlamentben az ĽSNS-es képviselőkön kívül minden szlovák EP-képviselő egységesen lép fel az ügy érdekében.

 

Nicholsonová azt is elmondta, hogy tapasztalatai szerint néhány (nem mindegyik) belga uniós kollégája hisztérikusan reagált, mikor augusztus utolsó hetében nyilvánosságra kerültek a Jozef Chovanec haláláról szóló videófelvételek, amit a belga kormány elleni támadásként próbáltak beállítani.

 

Miriam Lexmann (KDH) EP-képviselő szintén egyike azoknak, akik nyílt levél megfogalmazását kezdeményezték az ügy kapcsán, amelyet az Európai Bizottságnak küldenek meg. Lexmann szerint az Európai Bizottságnak, „mint a jogállamiság és európai értékek őrének” kötelessége foglalkozni a Chovanec-üggyel. Jelezte, hogy eddig 7000-en csatlakoztak a levélhez.

 

Ivan Štefanec (KDH) EP-képviselő három kérdésre várja a választ: miért került sor az extrémista megnyilvánulással kísért rendőri brutalitásra, miért tart ilyen hosszú ideig az ügy kivizsgálása, és miért nem hallgattak ki minden tanút az ügyben.

 

Azt már most tudni lehet, hogy az EP szeptemberi ülésszakába nem fér bele a Chovanec-ügy tárgyalása, így marad az október. A dolog érdekessége, hogy október 1-jére vélhetően megalakul az új belga szövetségi kormány. Belgiumot 2018-tól ügyvivő kormány vezeti, jelenleg a szocdemek és a liberálisok próbálnak életképes koalíciót létrehozni. Ebben az eset EP-beli tárgyalása aligha fogja akadályozni őket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!