Nyitókép: iStockphoto

 

A pozitívan tesztelt koronavírus-fertőzöttek száma az utóbbi hetekben jócskán megugrott a tavaszi első hullám számaihoz képest. Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter elmondása szerint az újonnan regisztrált fertőzöttek harmada külföldön fertőződött meg, másik harmaduk pedig olyan veszélyesnek számító rendezvényen kapta el a vírust, mint az esküvő vagy egyéb más ünnepség.

 

A járványügyi bizottság a fertőzöttek növekvő száma miatt újabb szigorítások bevezetését javasolta. A SME kérdés-felelet formájában gyűjtötte össze a szigorításokra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

 

 hirdetes_300x300  
  1. Mit jelent, ha a járást, ahol élek, a narancssárga vagy a piros járások közé sorolták?

 

Ez lényegében az illetékes regionális közegészségügyi hivataloknak egy figyelmeztetés arra, hogy az adott régióban rosszabbodott a járványügyi helyzet. Ennek alapján a higiénikusok az adott régióban szigoríthatnak az országos szinten érvényben levő óvintézkedéseken. Például szigorúbb korlátozásokat vezethetnek be, vagy akár be is tilthatják a tömegrendezvényeket.

 

  1. Jelenleg mely járások kerültek fel a piros járások listájára?

 

A higiénikusok döntése alapján egész Pozsony (eddig csak Pozsony-Óváros tartozott ide) felkerült a piros régiók listájára. Ezenkívül a Nyitrai, Turdossini, Ólublói és Nagymihályi járás is a piros régiók közé tartozik.

 

A narancssárga régiók listája is bővült, péntektől ide tartozik a Szenci, Bazini, Malackai, Vágsellyei, Liptószentmiklósi, Vágbesztercei, Puhói, Eperjesi, Kisszebeni, Trencséni, Varannói és Érsekújvári járás.

 

  1. Csehország is felkerülhet a veszélyes országok listájára. Ez mit jelent?

 

A járványügyi bizottság javaslata alapján Csehország is felkerülhet a veszélyes országok listájára. Amennyiben az országot a veszélyes, piros országok listájára teszik, a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint ez azt fogja jelenteni, hogy a Csehországból való hazatérés után az embereknek regisztrálniuk kell az illetékes regionális közegészségügyi hivatalnál. Ezenkívül karanténba kell vonulniuk, és legkésőbb az ötödik napon teszteltetniük kell magukat.

 

A Központi Válságstáb hétfőn fog tárgyalni arról, hogy Csehországot valóban besorolják-e a piros országok közé. Martin Klus külügyi államtitkár szerint lehetséges, hogy a Csehországra vonatkozó rendelkezéseken enyhíteni fognak, még ha fel is kerül a veszélyes országok listájára.

 

  1. Mi történik, ha a mostani hétvége után szeretnénk hazatérni Csehországból?

 

Azon polgárokra, akik jelenleg Csehországban tartózkodnak és a hétvége után térnek vissza, nem vonatkozik semmilyen szabály. Arról, hogy Csehország felkerül-e a piros listára, illetve milyen feltételekkel, még csak jövő héten fognak tárgyalni.

 

  1. Mi a helyzet akkor, ha a többi szomszédos országba szeretnénk utazni?

 

Ausztriát és Magyarországot a kedvezőtlen előrejelzésű országok közé sorolták, viszont semmi sem változik, ha e két országba utazunk. A veszélyes országok közé egyelőre Lengyelországot sem sorolták be.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter azonban azt tanácsolja, ha csak lehet, ne utazzunk a szomszédos országokba.

 

A zöld országok közé újonnan Svédország, Bulgária és Kanada került fel.

 

  1. Mi a helyzet akkor, ha Ukrajnába szeretnénk utazni?

 

A járványügyi bizottság az javasolta, hogy Szlovákia zárja le az Ukrajnával közös határszakaszt. A javaslatról hétfőn a Központi Válságstáb fog dönteni.

 

  1. Hogyan befolyásolják az ünnepségeket az új óvintézkedések?

 

A járványügyi bizottság szeptember 16-tól Szlovákia-szerte betiltja a tömegrendezvények megtartását a hotelekben, éttermekben és bárokban, ahol tilos lesz a születésnapi ünnepségek, ünnepi ebédek, kongresszusok és konferenciák megrendezése. Kivételt képeznek az esküvők és a halotti torok. A rendelkezés részletei még nem ismertek, az iránymutatást a tiszti főorvosnak kell megírnia.

 

  1. A szabad ég alatt megrendezésre kerülő akciókat is korlátozni fogják?

 

A járványügyi bizottság október 1-jétől további rendezvények megtartását is szigorítani fogja. Ez annyit jelent, hogy október 1-jétől legfeljebb 30 fős lagzikat lehet tartani.

 

Más eseményeket és rendezvényeket is szabályozni fognak, de a korlátozások a zöld, narancssárga és piros járásokban eltérőek lesznek.

 

Például a zöld járásokban a kültéri rendezvényeken legfeljebb 200, a beltéri rendezvényeken legfeljebb 100 személy vehet részt.

 

A narancssárga és a piros járásokban a kültéri eseményen legfeljebb 100, a beltéri eseményen maximum 50 fő tartózkodhat.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!