Nyitókép: Glob.sk/Peter Korček

 

Az első Fico-kormány által elfogadott állampolgársági törvény következtében eddig (2010. július 17-től 2020. szeptember 9-ig) 3 453-an vesztették el a szlovák útlevelüket. A legtöbben, 812-en a cseh állampolgárság felvétele következtében veszítették el a szlovák állampolgárságukat – derült ki a belügyminisztérium statisztikájából.

 

A szlovák útlevelüket az alábbi állampolgárságok felvételével veszítették el a polgárok: német (798), osztrák (524), brit (378), amerikai (177), magyar (132), svájci (101), ausztrál (79), norvég (76), ír (59), holland (57), kanadai (53), belga (44), olasz (38), svéd (36), finn (19), francia (18), luxemburgi (16), dán (11), orosz (5), kínai, új-zélandi és lengyel (3), izlandi, ukrán, spanyol (2), izraeli, szerb, szlovén, horvát és szingapúri (egy-egy).

 

 hirdetes_300x300  

Az egykori Fico-kormány 2010-ben a szlovák állampolgárság elvesztését kimondó jogi normával reagált arra a magyar törvényre, amely 2011-től egyszerűsítette a külhoni magyarok kettős állampolgárságának megszerzését. A jelenleg is érvényes állampolgársági törvény szerint azok a polgárok, akik felveszik más ország állampolgárságát, elveszítik a szlovákot.

 

A szlovák állampolgárság elvesztését kimondó jogi normával az Alkotmánybíróság is foglalkozott, de ő sem volt képes megmondani, hogy alkotmányellenes-e vagy sem a jogszabály.

 

Igor Matovič kormánya a programnyilatkozatában ígéretet tett arra, hogy változtat az állampolgársági törvényen, és azoknak a szlovákiai polgároknak, akik már régóta élnek más ország területén, engedélyezni fogja az adott ország állampolgárságának felvételét anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot.

 

A belügyi tárca már el is készítette az állampolgársági törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatot, jelenleg pedig a tárcaközi egyeztetésen kapott javaslatok kiértékelésével foglalkoznak.

 

A legfontosabb módosítások a magyar kedvezményes honosítást illetően azonban nem hoznak változást, sőt olyan jogokat kínálnak a külföldön élő szlovákok számára, amelyeket a felvidéki magyaroktól megvontak.

 

A módosítás lehetővé tenné a szlovák állampolgárság megszerzését olyan személyek számára, akik szlovák származásúak legalább egy szülői, nagyszülői vagy dédszülői ágon. Nem fosztanák meg a módosítás után az állampolgárságuktól azokat, akik a másik ország állampolgárságára születésüknél fogva jogosultak, vagy házastársuk miatt vennék fel, vagy ha kiskorú gyermek igényli azt.

 

Ezenkívül akkor sem lehetne a jövőben megvonni a szlovák útlevelet, ha a másik felvett állampolgárság olyan országhoz tartozik, ahol a polgár legalább három éve regisztrált, bejelentett vagy egyéb formában nyilvántartott lakhellyel rendelkezik, és ezt hivatalos papírokkal is alá tudja támasztani.

 

Már tárcaközi egyeztetésen van az állampolgársági törvény módosítása

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!