Nyitókép: ČTK

 

A Csehországgal közös határszakaszon pénteken (szept. 18.) 9.00 órától a piros, azaz a kockázatos besorolású országokra vonatkozó óvintézkedések lépnek érvénybe, viszont a karantén és koronavírusteszt nem vonatkozik mindenkire.

 

A kivétel azokra a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező személyekre vonatkoznik, akik Csehországban egészségügyi alkalmazottként vagy ápolóként, tudományos munkatársként, pedagógusként vagy szezonális munkásként dolgoznak a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban.

 

 hirdetes_300x300  

Rajtuk kívül azok a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező személyek is felmentést élveznek az óvintézkedések alól, akik óvodába, alapiskolába, közép- vagy főiskolára járnak Csehországba.

 

A szlovák határ átlépésekor a megfelelő igazolást kell felmutatniuk (pl. igazolás az iskolalátogatásról, meghívó a felvételi- vagy záróvizsgára, beiratkozás). A SzK Közegészségügyi Hivatalának szóvivője szerint a kivétel egy kísérő személyre is vonatkozik, akinek becsületbeli nyilatkozatot kell felmutatnia.

 

A kivétel azokra a csehországi állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező polgárokra is vonatkozik, akik ugyanezen okokból érkeznek Szlovákia területére.

 

„Ugyanez a szabály vonatkozik azokra a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező 26 évnél fiatalabb alap-, közép- és főiskolás diákokra (nappali tagozat), akik egy sportklub teljes jogú tagjaiként vesznek részt csehországi edzéseken”

 

– magyarázta a szóvivő.

 

Szlovákiába való belépésükkor egy igazolást kell felmutatniuk a klubtagságukról. A kivétel egy kísérő személyre is vonatkozik, akiknek szintén becsületbeli nyilatkozatot kell felmutatnia.

 

Az óvintézkedések alól továbbá kivételt képeznek azok a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező személyek, akik a szlovák határtól tíz kilométeres távolságban földeket művelnek meg Csehország területén. Ezeknek a személyeknek hiteles dokumentummal kell igazolniuk a határátlépés okát.

 

Rajtuk kívül szintén kivételt élveznek azok a személyek, akik valamilyen audiovizuális, televíziós, színházi vagy más művészeti produkción vesznek részt Szlovákiából Csehországban, vagy Csehországból Szlovákiában. Nekik szintén igazolást kell felmutatniuk erről a tevékenységükről.

 

A kötelező karantén alól szintén kivételt képeznek azok az ingázók és azok a szlovákiai polgárok, akik a határtól legfeljebb 30 kilométeres körzetben élnek. Ide tartoznak a közlekedési szolgáltatásban, a temetkezésben, az energetikai és ipari ágazatban dolgozó személyek, a gyógykezelés miatt Szlovákiába érkező személyek, illetve azok a szülők, akik megosztva gondoskodnak a gyerekről. A belügyminisztérium engedélye alapján azok a személyek is kivételt élveznek, akik a bíróság vagy a bűnüldöző szervek kérésére érkeznek Szlovákia területére.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!