Nyitókép: health.gov.sk

 

Hétről hétre emelkedik a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma, értelemszerűen zömében idős betegekről van szó. A napi statisztikák rosszabbak, mint az első hullám idején, a tegnapi nap 235 új esetet vettek nyilvántartásba. Jelentősen emelkedett a rizikós régiók száma is, amelyek között több magyarlakta járás is szerepel.

 

Egyre több a 65 évnél idősebb beteg a kórházakban. A vírus reprodukciós rátája jelenleg 1,15, vagyis minden fertőzött átlagban 1,15 másik embert fertőz meg. Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter szerint hetente akár 25 százalékkal is nőhet emiatt a fertőzöttek száma.

 

Elsősorban az esküvők, családi és vállalati összejövetelek, szórakozóhelyek, bárok, egyházi alkalmak, sporttáborok, egyes munkahelyek és a szállodák járulnak hozzá a vírus terjedéséhez. Tizenhét esetben esküvőn, családi vagy céges akción alakult ki járványgóc a második hullám idején, 21 alkalommal a munkahely volt a tűzfészek, két esetben a munkásszálló.

 

 hirdetes_300x300  

A korlátozások kapcsán Krajčí kijelentette, azért fontos azokat betartani, mert ha a résztvevők számát 500-ról 100-ra csökkentjük, a kontaktszemélyek száma egy csapásra 25-szörösével lesz alacsonyabb.

 

Jelenleg az ország 11 felnőtt fertőzőosztályából kettőben feszült a helyzet helyszűke miatt, főleg a nagymihályi kórházban.

 

forrás: health.gov.sk

 

Jelenleg vörös besorolású kockázatos régiónak számít Pozsony, a Losonci, a Nagymihályi és a Nyitrai járás, valamint a Puhói, Szinnai, Trencséni, Nagyszombati, Turdossini és Zsarnócai járások. Pozsony kerületeivel együtt ez összesen 14 régiót jelent.

 

Ugyancsak 14 narancssárga besorolású, mérsékelten kockázatosnak minősülő régió van az országban: a Dunaszerdahelyi, a Galántai, a Szenci és a Nagykürtösi járás, valamint a Liptószentmiklósi, Malackai, Námesztói, Simonyi, Vágbesztercei, Eperjesi, Kisszebeni, Ólublói, Szakolcai és Varannói járások.

 

Az ország többi 51 járása zöld besorolású maradt.

 

Körkép.sk, health.gov.sk

Megosztás:
Címkék: koronavírus

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.