Nyitókép: SME/Jozef Jakubčo

 

Monika Jankovská, a Smer volt igazságügyi államtitkára, akit jelenleg megvesztegetéssel és kenőpénz elfogadásával vádolnak, 2021. március 11-ig börtönben marad. A döntést a Specializált Büntetőbíróság bírója hozta meg. A vádlott fellebbezett, így a végső döntést a Legfelsőbb Bíróság fogja meghozni. 

 

Cviková esetében a bíró nem értett egyet a fogva tartás meghosszabbításával, ami októberben jár le. Az ügyész fellebbezett, ezért a végső döntést szintén a Legfelsőbb Bíróság fogja meghozni.

 

 hirdetes_810x300  

A fogva tartás meghosszabbítására Valéria Simonová ügyész adta be a javaslatot, hiszen Jankovská, Cviková és Molnár esetében is hamarosan lejár a hét hónapos fogvatartási idő. Amennyiben Simonová nem cselekedett volna, a Vihar (Búrka) akció keretén belül letartóztatott triumvirátust hamarosan szabadon engedték volna.

 

Továbbra is folytatja az éhségsztrájkot

 

Jankovská ügyvédjének állítása szerint nincs értelme annak, hogy a volt államtitkárt továbbra is börtönben tartsák, mivel az összes kulcsfontosságú tanút kihallgatták, a vád pedig a tisztségének betöltésével áll összefüggésben.

 

Jankovksá viszont nemcsak hogy a minisztériumban nem dolgozik, de júniusban a bírói tisztségéről is lemondott.

 

Szeptember közepén Jankovská éhségsztrájkba kezdett a börtönben. A volt államtitkár az éhségsztrájkkal reagált arra, hogy a Fatima-ügyben is megvádolták, és többször megsértették a jogait.

 

Az ügyvédje szerint Jankovská egyelőre egészségügyi komplikációk nélkül bírja az éhezést, de rendszeres orvosi ellenőrzésnek vetik alá.

 

 „Az éhségsztrájk egyfajta tiltakozási forma, amivel azt akarja a nyilvánosság tudtára adni, hogy megsértik a jogait“

 

– mondta Peter Erdös ügyvéd.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!