Vilmos
  • HUF: 401.37
  • USD: 1.06
  • 19 °C
  • 33 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Aktuality.sk: Gyimesi (OĽaNO) hivatalvezetőként átláthatatlanul kezelte Nagykapos vagyonát

A parlamenti képviselő tagad, és szerinte személyes bosszú áll a háttérben

Nyitókép: Facebook (atkuality.sk)

 

A parlamenti képviselő tagad, és szerinte személyes bosszú áll a háttérben

 

Címlapsztoriban jelentetett meg terjedelmes cikket a legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO magyar nemzetiségű parlamenti képviselőjéről az aktuality.sk.

 

Az írás szerint a korábbi években a Peter Petrikán (Most-Híd) vezette városban hivatalvezetőként dolgozó Gyimesi Juraj (György) hűtlenül kezelte a városi vagyont. A politikus tagadja a vádakat, és szerinte bosszú áll a háttérben.

 

Gyimesi  több, mint tíz évig volt Nagykapos városának hivatalvezetője. A város akkori gazdálkodásának hiányosságaira a főellenőr, Michal Hriš rendszeresen figyelmeztetett. Gyimesi szerint személyes bosszú áll a háttérben.

 

A kisebb kihágások között a szolgálati gépkocsik magáncélokra is való használatát említette, mégpedig olyanok részéről is, akiknek erre semmiféle felhatalmazásuk nem volt. Az ellenőr szerint az üzemanyagköltség 30 százalékban haladta meg a fogyasztást.

 

Súlyosabb kihágások történtek a főellenőr szerint az alapiskola felújítása körül, melyet a Stavomont SP vállalat végzett. A cég olyan munkákat is számlázott, melyeket el sem végzett. Ráadásul a keretszerződés is önkényesen különböző szerződés kigészítésekkel lett bővítve, melyeket kiszámláztak, és ki is fizettek.

 

A kivitelezés során a SzK Mezőgazdasági Minisztériuma is hiányosságokat tárt fel, így a város kénytelen volt visszafizetni a pénzeket.

 

A hiányosságok a főellenőr szerint 2014-ban és 2014-ben is napirenden voltak.

 

Hriš szerint a hivatalvezető és osztályvezetők olyan személyi kifizetéseket kaptak, melyeket senki nem támasztott kellőképpen alá. Az átláthatatlanság a jelentés szerint a városi lakások kiutalásánál is felmerült. Az ingatlanok 80 százalékát olyanoknak utalták ki, akik kérvényei hiányosak voltak. Két esetben korlátlan időre kaptak lakást az igénylők, és olyanoknak is meghosszabbították a szerződéseiket, akik rendszeresen lakbértartozást halmoztak fel.

 

Az aktuality.sk cikke szerint az egyik városi gyermekjátszótér felújítását az a Tobbi nevű cég nyerte el, melynek társtulajdonosa a versenytárgyalásban részt vevő személy. Hogy végül volt-e egyáltalán versenytárgyalás és piackutatás, senki sem tudja. Az erről szóló dokumentumok ugyanis nem léteznek.

 

Kérdéseket vet fel a városi járdák nagy összegű, 1.5 millió eurós felújítása is, melynek minőségi hiányosságaival a lakosságnak is problémái voltak. Hriš ellenőri jelentéséből következik, hogy a kivitelező, az Eurovia SK 552 ezer euró értékben el sem végezte a munkákat.

 

A hírportálnak nyilatkozó Gyimesi mindenesetre határozottan visszautasította a vádakat. Tevékenysége szerinte egyáltalán nem volt átláthatatlan és a gazdaságosság elveit is betartotta.

 

„Kiállok a korábbi döntéseim mellett. Ténykedésem alatt a város az elmúlt 30 év legnagyobb kivitelezési munkálatait végezte el. Valamit létrehoztunk. A főellenőr jelentéseit személyes bosszúnak tartom,“ jelentette ki Gyimesi.

A parlamenti képviselő szerint Hriš azért motivált, mivel a polgármester korábban neki ígérte az alpolgármesteri posztot, de ígéretét végül nem tartotta be.

 

Gyimesi visszautasította a járdákkal kapcsolatos vádakat is, melyet szerinte az is bizonyít, hogy az ezzel kapcsolatos feljelentés a főellenőr részéről el lett utasítva.

 

Ami az iskola felújítását illeti, Gyimesi úgy reagált, hogy nemcsak a város fizette vissza a minisztériumnak a támogatást, hanem a kivitelező is visszaadta a városnak a munkákra felvett pénzt.

 

Az Aktuality.sk szerint Hriš Gyimesi vádjaira már nem kívánt reagálni azzal, hogy nyugdíjban van, személyes bosszú nem vezérelte, állításait pedig továbbra is fenntartja.

 

Az OĽaNO parlamenti frakciója nem kívánt reagálni a Gyimesivel kapcsolatos kérdésekre.

 

Körkép.sk/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2020. Sze. 23. 13:15

Vegre sajat kezunkbe kell vennunk sajat sorsunkat mert a szlovak tesvereinkre nem nagyon szamithatunk.

Haraszt-i
2020. Sze. 24. 19:04

nem zörög a haraszt... és hát a Gyimesi Úr kezét sajátomnak már csak azért sem tartanám, mert magatartásával osztja felvidék magyarságát - gátlástalanul. Jó helyen van ahhoz, hogy most már ne megverjék, de megkövezzék, majd ha bevégeztetik az "ale-no" védettség. Ez 3 éven belül akkor történne meg, ha a klub amibe került úgy érezné, hogy személyében "szar került a palacsintába" ezért fülét, farkát behúzva felszed majd 234 ezret nettóban három év alatt. Plusz költségtérítés. Etikailag szerintem ez is lopás. Mentségére legyen: nem Ő az első. Trianon-i kirohanások lehetnek, de ezt a hibát hidjék el, nem Ő fogja orvosolni. Kvíz kérdések: 1) fél millás befektetésre egy éves lekötéssel, mennyi volt a hozam három éve? 2) hol volt múlt héten, mikor a felvidéki autó utak fejlesztéséről döntöttek? https://www.google.com/amp/s/korkep.sk/cikkek/gazdasag/2020/09/18/a-kormany-szamara-tovabbra-is-sokadlagos-a-del-szlovakiai-kozutfejlesztes/

Haraszt-i
2020. Sze. 24. 20:12

A köz javát kezelő tisztség viselőjének feltett kérdés, még ha kellemetlen is, nem minősül személyes bosszúnak. Ez a Gin-es bulival együtt jár. Ezt Juraj a hivatalba lépésekor ha nem tudta, akkor már csak ezért is alkalmatlan volt a tisztség betöltésére. Az időzités pedig nem az Ő karrier rombolásáról szól. Lehetett szerződéses feltétel a főellenőrnél, melyet már nem fogunk megtudni, hogyan szentesítette azt Juraj. Mint ahogy azt már előző komentemben leírtam, hogy a felvidéki magyarságért miért nem fog tenni semmit és hát a szavazóbázisa ugye nem egyéb, - a gerinces megoldás az lenne, ha lemondana a jelenlegi tisztségéről. Ez egy gesztus értékű cselekedet lenne részéről és ha voltak is rossz döntései azokat ez überelné. Ugyanakkor elégetne az ipari kamerák sztárjának egy Jolly lapot.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket