Belföld

Čaputová: Ukrajna gazdasági jóléte, békéje és demokráciájának minősége továbbra is fontos számunkra

Az ukrán elnök Zuzana Čaputová államfő meghívására érkezett hivatalos látogatásra Szlovákiába.

Nyitókép: TASR

 

Zuzana Čaputová államfő csütörtökön két egyezményt írt alá Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Az egyik egyezmény értelmében Ukrajna az ungvári repülőtéren használhatja a szlovákiai légteret, a másik egyezmény értelmében pedig a két ország bővíti a határátkelőkkel és az áruszállítással kapcsolatos együttműködést.

 

Az ukrán elnök Zuzana Čaputová államfő meghívására érkezett hivatalos látogatásra Szlovákiába. Čaputová a közös sajtótájékoztatójuk során a 2019 őszén megvalósult ukrajnai látogatásáról is említést tett.

 

 „Úgy, ahogyan akkor, most is egyetértettünk abban, hogy Szlovákia és Ukrajna kapcsolata már régóta nagyon jó és konstruktív”

 

– mondta a szlovák elnöknő.

 

„Ukrajna a legnagyobb szomszédunk, ezért az ország gazdasági jóléte, békéje és a demokráciájának minősége továbbra is fontosak számunkra”

 

– tette hozzá Čaputová.

 

Fotó: SITA

 

A két államfő a koronavírus-járványon kívül a közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztéséről, valamint a kultúra és a sport területén való együttműködésről is tárgyalt.

 

„Azokról a kihívásokról is egyeztettünk, amelyekkel közösen kell szembenéznünk, ide tartozik például a két ország közös határán történő csempészet”

 

– konstatálta a szlovák államfő.

 

Čaputová és Zelenskyj a kelet-ukrajnai megszállt területekről is beszélt.

 

„Örömmel konstatálhatjuk, hogy Donbasz régióban már hosszabb ideje tartó fegyverszünet van, ezenkívül sikerült felújítani a normandiai négyek (Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország) tárgyalásait, és a fogolycsere is megtörtént”

 

– jegyezte meg Čaputová.

 

A szlovák államfő szerint amennyiben Ukrajna területi egységéről, szuverenitásáról és demokratikus értékeiről, illetve az EU-hoz való csatlakozásáról lesz szó, Szlovákia mindig ki fog állni mellette.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket