Nyitókép: Shutterstock

 

A nők nyugdíjkorhatár-plafonjának meghatározásában több módosításra lehet számítani. A szociális biztosítással kapcsolatos törvénymódosító javaslatot Petra Krištúfková (Sme rodina) mutatta be.

 

A törvénymódosító javaslat célja, hogy a nyugdíjkorhatár-plafonnal kapcsolatban megszüntesse azt az igazságtalanságot, ami körülbelül 140 ezer nőt érint, ezenkívül az 1957 és 1963 között született nőket is érinteni fogja.

 

 hirdetes_810x300  

„Ezek a nők az alkotmányos alapelv teljesülése nélkül mentek nyugdíjba, ami azt jelenti, hogy minden egyes felnevelt gyermekért nem számítottak le nekik fél évet. Ebből az okból kifolyólag három kategória alakult ki”

 

– magyarázta Krištúfoková, majd hozzátett:

 

„Az első kategóriába azok a nők tartoznak, akiken az új törvénymódosító javaslat segíthet. Ez azt jelenti, hogy az alkotmányos elv beteljesülésével minden egyes felnevelt gyermekért leszámítanak nekik fél évet. A második kategóriába azok a nők sorolhatók, akiknél az évleszámítás és a kompenzáció keveréke várható, a harmadik kategóriába pedig azok a nők tartoznak, akik igazságtalanul úgy mentek nyugdíjba, hogy az alkotmányos elv nem teljesült be, így esetükben nem számolták le a felnevelt gyermekek után járó fél évet”.

 

Azoknak a nőknek, akik betöltötték a fiktív nyugdíjkorhatárt és legkésőbb 2021. január 1-jétől igényelték az öregségi nyugdíjat, egyszeri juttatás kifizetését javasolják.

 

„A kompenzáció vagy egyszeri juttatásként lenne kifizetve az öregségi nyugdíj mellé, vagy az öregségi nyugdíj százalékos növelésével valósulna meg”

 

– jegyezte meg Krištúfková.

 

A törvénymódosító javaslat a korengedményes nyugdíjasokon kívül azokkal a nyugdíjasokkal is foglalkozik, akik nem voltak jogosultak az egyszeri juttatás kifizetésére.

 

„Azt javasoljuk, hogy az érintett biztosítottaknak az egyszeri juttatást hivatali kötelességből fizessék ki, tehát anélkül, hogy azt kérvényezniük kelljen. Tekintettel arra, hogy nagyon sok az olyan biztosított, akiknek a jogosultságáról a Szociális Biztosító a napi tevékenységén felül fog dönteni, egy kétéves türelmi időt kérünk, melynek során a Szociális Biztosító az egyszeri juttatás vagy a korengedményes nyugdíj összegének emeléséről fog dönteni”

 

– magyarázta a Sme rodina parlamenti képviselője.

 

Ebből az okból kifolyólag a törvényjavaslat csak 2021. január 1-jétől lépne érvénybe.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 125 olvasónak tetszik ez a cikk.