Nyitókép forrása: podnikam.sk

 

A Munkaügyi Minisztérium módosítaná a nyugdíjakról szóló jelenlegi szabályozást, mégpedig úgy, hogy a következő tizenkét évben a jelenlegi, 2020-as szinten maradna a minimálnyugdíjak nagysága.

 

Szlovákiában 216 ezer minimális életjáradékot szedő nyugdíjast tartanak számon. Őket közvetlenül érinti a munkaügyi tárca módosítása. Egy tavalyi módosítás értelmében ugyanis a minimális nyugdíjakat a mindenkori átlagbérhez és a ledolgozott évek számához kötötték, amit most takarékossági és méltányossági okokból megváltoztatnának.

 

Az új módosítás visszatérne az eredeti szabályozásra, amely a létminimumból és a biztosított minősített évei számát vette alapul. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a nyugdíjat kérelmező éveihez csak azokat az esztendőket számolják be, amikor bevételei elérték az átlagkereset legalább 24,1 százalékát – derül ki a Pravda cikkéből.

 hirdetes_300x300  

 

Ez konkrétan azt jelentené, hogy a tavalyi évben az 1092 eurós nemzetgazdasági átlagbérből kiindulva 263 euró lett volna a minősített évek alsó határa.

 

„A munkaügyi tárca a minimálnyugdíjak minimális értékének befagyasztását javasolja a 2020-as színvonalon abból az okból, hogy igazságosabb feltételeket teremtsen a minimálnyugdíjak és azok valorizációját illetően”

 

közölte a munkaügyi minisztérium. Szerinte nem igazságos, hogy a jelenlegi rendszer magasabb nyugdíjat biztosít azoknál, akik több évet dolgoztak le, illetve azt sem tartja korrektnek, hogy a nyugdíjasok egy csoportja számára gyorsabban emelkedik az életjáradék nagysága, mint a többi csoport esetében.

 

Méltányosság és igazságosság – no, meg a takarékosság

 

A minisztérium szerint az előző kormány által elfogadott, idén januártól hatályba lépő minimálnyugdíj-rendszer „sértette a méltányosság elvét”.

 

A létminimumra való visszatérés a szlovák sajtóban megjelent információk alapján a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy minimálnyugdíjak összege a jelenlegi szinten maradnak, de emelkedéséhez a létminimumnak utol kellene érnie a jelenleg minimálnyugdíj alsó határát (334,30 euró). Erre a jelenlegi gazdasági makroelőrejelzések szerint tizenkét év múlva kerülhet sor – ekkor előzheti meg a létminimum a minimálnyugdíj nagyságát, amelyet így az állam ismét felfelé korrigálhat.

 

Az állam számára az első három évben (2021-2023) 240 millió euró megtakarítást jelent a módosítás.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.