Nyitókép: Körkép.sk

 

Rimaszombat képviselő-testülete szeptember 29-én tartotta meg tervezett szeptemberi ülését. A program az ilyenkor szokásos szabványos tanácskozást ígérte, mindamellett elhangzott pár olyan információ is, amely a szélesebb körű nyilvánosság számára is érdekesnek mutatkozik.

 

Kurinc hasznot termel

 

A képviselők Tibor Bartotól, a Városi Közfenntartó Vállalat igazgatójától tájékoztatást kaptak a Kurinci Rekreációs Központ eredményeiről az idei nyári szezonban. Az igazgató elmondta, hogy a viszonylag rossz időjárás ellenére 360 ezer euró bevételt értek el. Elsősorban a nyár folyamán üzembe helyezett új csúszdának köszönhetően, amely meglepően magas bevételt hozott. Nagyon jól jövedelmezett a sátortábor is, ahol csaknem 12 ezer ember táborozott.

 hirdetes_810x300  

 

„Összehasonlításképpen el szeretném mondani, hogy a bevétel 2019-ben 240 ezer euró volt, egy jónak mondható nyár mellett. Ehhez képest az idén igen szép eredményt értünk el. Összességében Kurincnak 71 000 látogatója volt a szezonban”

 

– mondta Barto.

 

 

Örvendetesnek tartotta, hogy a táborozó vendégek kezdenek visszatérni Kurincra Szlovákia egész területéről, de Csehországból is. Persze vannak még hibák, melyeket meg kell oldani, főleg a szociális és higiéniai helyiségek hiánya okoz gondot.

 

Lesz ipari park?

 

A másik említésre méltó információ a sokat vitatott ipari parkkal kapcsolatban került terítékre. A közelmúltban Richard Sulík, gazdasági miniszter az Állami Ipari Parkok létesítésének a szükségességéről nyilatkozott. Dicsérendő módon ehhez rögtön kapcsolódtak a rimaszombatiak, és aktívan előterjesztették a lehetséges városi megoldásokat. Šimko polgármester tárgyalt Sulíkkal az ügyben és javaslatot adott át neki. Vaľo, Maczenauer és Zvara képviselők a gazdasági minisztériumban és a SARIO ügynökségen tárgyaltak. Mindezeknek eredményeképpen szerdán Rimaszombatban tárgyalás lesz az érintettek között arról, hogy a város képes-e megfelelő körülményeket biztosítani egy állami ipari park létrehozásához.

 

Eredmény? Milyen eredmény?

 

A kialakult vitában kissé visszás helyzet alakult ki. Megint előkerült a polgármester és a jobboldali képviselők közötti ellentét. Ugyanis, ahogy az ilyenkor lenni szokott, mindkét fél a maga érdemének tulajdonította az „eredményt”.

 

 

De hát milyen eredményt? Kis ideig tartott, míg a vitázók tudatosították, hogy még nagyon sok tárgyalásra van szükség ennek érdekében. És ami fontos, hogy mindezt közösen kell tenniük. Zvara és Vaľo képviselők, valamint Šimko polgármester végül egybehangzóan hangsúlyozták, hogy egy kötelet kell húzniuk az ügyben.

 

„Ne rontsuk ezt el”

 

– kérte Valo.

 

Ismerve Rimaszombat helyzetét, hozzátesszük, hogy nagyon ráférnének már a városra és vonzáskörzetére az új munkahelyek. Ennek a gyönyörű városnak ez az egyedüli hibája. Talán most sikerül. Persze, csak ha összefognak.

 

Az R2-es kérdése

 

Terítékre került az R-2 gyorsforgalmi út építése is. A polgármester és a képviselők felháborítónak tartották, hogy a közlekedésügyi minisztérium legutóbb nem sorolt be a prioritásai közé több, Gömört érintő építkezést, amivel eddig a régió számolt.

 

„Minden politikai párt a kampányban felhasználta az R2 építésének az ügyét. Ilyenkor szépen beszélnek a népnek, ígérnek fűt-fát. Aztán, amikor megkapják a bársonyszékeket, elfeledkeznek rólunk. Elfelejtik, hogy mit is ígértek.”

 

– neheztel Šimko.

 

 

Tájékoztatta a képviselőket arról, hogy közös fellépést terveznek e téren Losoncsal, Poltárral, Rőcével, Tornaljával és Fülekkel. Nem engednek. Harcolni fognak, hogy legalább a félprofilos alternatívát építsék fel belátható időn belül. Hangsúlyozta, hogy ezen a régió jövője múlik. Kérte a képviselőket, főleg azokat, akik a kormánypártokhoz tartoznak, segítsék a kezdeményezésüket, ahogyan azt a lehetőségük engedi.

 

Mede Géza

képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.