Nyitókép: ČTKA/ABACA

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal új óvintézkedései ugyan szigorúak, de enyhébbek azoknál a szabályoknál, amelyeket hétfőn a kormányfő és a tiszti főorvos mutatott be.

 

Összegyűjtöttük az esküvőkre, éttermekre, szentmisékre, színházakra és mozikra vonatkozó legfontosabb szabályokat.

 

 hirdetes_810x300  

Mennyi személy vehet részt az esküvőn?

 

Az esküvői szertartás utáni ünnepség megtartása tilos, viszont maga a szertartás megtartható a templomban és a hivatalban is. A szertartáson maximum 50 személy vehet részt. Ugyanez a szabály vonatkozik a keresztelőkre és a temetésekre is.

 

Tilos az olyan rendezvények megtartása, mint az esküvők, a családi és céges rendezvények, bálok, halotti torok, szalagavatók. A rendelkezés nemcsak az éttermekre vonatkozik, de a hotelekre és a panziókra is.

 

Kivételt képeznek azok az események, ahol az összes résztvevő 12 óránál nem régebbi koronavírus-teszttel rendelkezik. Az ilyen eseményeket az illetékes Regionális Közegészségügyi Hivatalnál kell bejelenteni legkésőbb 48 órával az esemény kezdete előtt. Ezeken a rendezvényeken engedélyezett az evés és az ivás is.

 

A belépőjegyeket csakis úgy lehet árusítani, hogy a foglalt helyek között egy üresen maradjon. Az ültetést vagy sakktáblaszerűen kell megoldani, vagy úgy, hogy a nézők minden második sorban foglaljanak helyet.

 

Mennyi ember vehet részt a szentmisén?

 

A szentmisék október 1-je után is engedélyezettek lesznek, de ugyanolyan szabályok vonatkoznak rájuk, mint a tömegrendezvényekre (sport- és kulturális rendezvényekre). A szentmiséken legfeljebb 50 fő vehet részt. Ebbe a létszámba beleszámítódnak a papok, a ministránsok és az egyházi kórus.

 

A templomban a hívőknek szájmaszkot kell viselniük, a templomba való belépéskor pedig vagy kesztyűt kell felvenniük, vagy fertőtleníteni kell a kezüket. A higiénikusok ajánlása szerint vagy úgy kell helyet foglalniuk, hogy az elfoglalt helyek között legyen egy szabad hely, vagy minden második sorban kell leültetni a hívőket.

 

A szentáldozás, a megáldott kenyér vagy az agapé átadása előtt a plébánosnak fertőtlenítenie kell a kezét. A szentáldozás során az ostyát ajánlott a hívők kezébe adni. Amennyiben a plébános a hívők szájába adja az ostyát, minden hívő után fertőtlenítenie kell a kezét. Tilos a kézfogás a béke jelének kinyilvánításakor.

 

Étkezhetünk az éttermekben?

 

Igen, viszont az éttermeknek legkésőbb 22.00 órakor be kell zárniuk. Kivételt képez az ételkihordás és az ablakon kiadott étel. Az ételt csak ülve lehet elfogyasztani. Azok a bárok, kocsmák és éttermek, ahol csak állva lehet elfogyasztani az ételt, nem nyithatnak ki.

 

Az éttermekben és a bárokban is korlátozva lesz az emberek létszáma. Be kell tartaniuk azt a szabályt, miszerint 10 négyzetméteren csak egy ember tartózkodhat, vagy az asztalok között kell kétméteres távolságot tartaniuk.

 

Mi a helyzet színházzal?

 

Más tömegrendezvényekhez hasonlóan a színházakban is legfeljebb 50 személy tartózkodhat. Ebbe a létszámba beleszámítódnak a színészek és a szervezők is.

 

Hogyan fognak működni az edzőtermek?

 

Az edzőtermekben az edzés során be kell tartani a kétméteres távolságot, egy vendégre pedig itt is tíz négyzetméter juthat.

 

A moziban ehetek pattogatott kukoricát?

 

Nem. A mozi a tömegrendezvények közé sorolandó, ami annyit jelent, hogy a filmvetítésen egyszerre legfeljebb 50 ember tartózkodhat. A tömegrendezvényeken a frissítő és az étel árulása tilos, ami annyit jelent, hogy a mozikban nem lehet sem inni, sem pattogatott kukoricát fogyasztani.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.