Nyitókép: aktualizovane.sk

 

A koronavírus-járvány második hulláma idején bevezetett szükségállapot miatt nem kell pánikba esni és nem kell elhinni azokat a rémisztgetéseket, miszerint a polgároknak elveszik a jogaikat – jelentette ki az RTVS Szombati dialógusok c. műsorában Igor Matovič kormányfő azzal, hogy a szükségállapot csütörtöktől lépett érvénybe, és a polgárok eddig semmilyen jogukat nem veszítették el.

 

„A szükségállapot egy alkotmányos lehetőség arra, hogy válságos helyzetekben az emberek életének és egészségének védelme érdekében elfogadjuk”

 

– mondta Matovič.

 hirdetes_300x300  

 

Elmondása szerint a szükségállapottal meg lehet akadályozni, hogy a sok vírusfertőzött miatt a kórházi alkalmazottak betegszabadságra menjenek, és elutasítsák az emberek életének és egészségének védelmét.

 

A kormányfő elutasítja azt a kritikát, miszerint a szükségállapot elfogadása során hiányzott volna az az előterjesztési jelentés, amely magyarázatot ad arra, hogy mit szabad és mit nem a szükségállapot idején. Matovič arra is rámutatott, hogy az első hullám idején a Pellegrini-kormány miként fogadta el a szükségállapotot.

 

„Jobb lenne, ha tükörbe néznének. Mi úgy jártunk el, ahogy azt a jogászok tanácsolták”

 

– konstatálta a kormányfő, aki azt is megjegyezte, hogy a Pellegrini-kormány akkor hirdetett szükségállapotot, amikor nagyjából 20 koronavírus-fertőzött volt, most viszont naponta 700–800 új fertőzöttet regisztrálnak.

 

„Ne higgyenek annak, hogy a COVID-19 csak egy egyszerű influenza vagy nátha!”

 

A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy Szlovákiában jelenleg 30-szor több koronavírusos eset van, mint az első hullám idején.

 

„Az egész kicsúszott az ellenőrzésünk alól. Nyáron kirándulgatni és bárokba jártunk. Egy csomó ember fittyet hányt a vírusra”

 

– mondta Matovič, aki arra szólított fel a polgárokat, ne higgyenek annak, hogy a COVID-19 csak egy egyszerű influenza vagy nátha. Egyúttal arra is kérte őket, ne higgyenek az összeesküvés-elméletekben. A polgárokat továbbá arra kérte: tartsák be a szabályokat, a távolságtartást, a maszkviselést és a kézhigiéniát.

 

„Nem engedhetjük meg, hogy az emberek továbbra is ignorálják a szabályokat”

 

– konstatálta.

 

A kormányfő elmondása szerint az ország olyan óvintézkedéseket igyekszik elfogadni, amelyekkel tompítani próbálják a napi esetszámokat. Matovič szerint a helyzet drámaian változik, és senki sem tudja garantálni, hogy mi lesz három nap vagy egy hét múlva.

 

A miniszterelnök az óvintézkedések további szigorítását sem zárta ki, de a felelősség elsősorban az embereken múlik.

 

„Vannak olyan területek, például a sport és a kultúra, amelyek szenvednek a jelenlegi helyzettől. Viszont, ha továbbra is ignorálni fogjuk a szabályokat, akkor még inkább szenvedni fognak”

 

– tette hozzá Matovič.

 

A kormányfő szerint az ország csakis olyan járványügyi óvintézkedéseket fogad el, amelyek a legkevésbé ártanak a gazdaságnak és az emberek alapvető szükségleteinek. Amennyiben a járvány rohamosan rosszabbodni fog, nem kizárt, hogy a pozitívan tesztelt egészségügyi alkalmazottaknak is dolgozniuk kell.

 

Teraz.sk/Kökép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.