Nyitókép forrása: ta3.com

 

A volt smeres kormányfő, Peter Pellegrini és Richard Sulík (SaS) kormányfő-helyettes vitázott vasárnap a TA3 hírtelevízió politikai műsorában a kormány által ezen a  héten elrendelt veszélyhelyzetről. Sulík szerint az első hullámkor bevezetett kemény korlátozások most nincsenek terítéken.

 

A kormány szerdán fogadta el a veszélyhelyzet 45 napra történő bevezetéséről szóló javaslatot, amit Peter Pellegrini volt miniszterelnök (volt Smer, most Hlas) élesen bírált, szerinte ugyanis nem volt kellőképp megindokolva. E tekintetben egyébként nagyon hasonló véleményen van, mint Robert Fico és a Smer, amely a héten jelezte, Alkotmánybírósághoz fordul, ha a kormány nem törli el, majd megfelelő indoklás mellett nem vezeti be újra a veszélyhelyzetet.

 

Szlovákiában a koroanvírus-járvány első hullámakor a Peter Pellegirni leköszönő kormánya vezetett be először veszélyhelyzetet, de csak az egészségügyi ágazatra vonatkozóan. A hivatalba lévő Matovič-kormány később a járvány felfutásával összhangban terjesztette ki a rendkívüli intézkedéseket. A 90 napra meghirdetett veszélyhelyzet végül június közepén ért véget.

 

 hirdetes_300x300  

Richard Sulík szerint azonban nem lehet csak egyetlen területre vonatkozóan veszélyhelyzetet hirdetni. Mint mondta, az kormányváltás idején elég hektikus döntések születtek, az új kormányt azonban azóta már tájékoztatták a jogászok arról, hogy veszélyhelyzetet csak általános érvénnyel lehet kihirdetni és csak adott időre.

 

Járások lezárása

 

Az elsők között voltam, akik kritizálták a veszélyhelyzet bevezetését, amit azokra a járásokra hirdettünk ki, ahol állami kórházak voltak, így biztosítottuk az egészségügyi rendelkezések esetleges kikényszerítésének lehetőségét. És itt vége is volt, mert ez az emberek védelmét szolgálta”

 

érvelt Pellegrini, aki szerint az országos szintű veszélyhelyzet az „emberek ellen” irányult, például a húsvéti kijárási tilalom esetében, amit a Matovič-kormány vezetett be.

 

Sulík ebben a kérdésben inkább Pellegrinivel értett egyet:

 

„Magam is elismerem, hogy a járások lezárása (a kijárási tilalomkor – a szerk.) nem volt szerencsés lépés, másrészről az üzletek bezárása sem volt az. A biztonság kedvéért most csak 45 napos veszhelyzetet hirdettünk a 90 helyett, és jóval óvatosabban kezeljük, mit záratunk be”

 

mondta a kormányfő-helyettes.

 

Korlátozások

 

Sulík szerint a kormány nagyon óvatosan kezeli az emberek jogainak korlátozását is, amelyre a veszélyhelyzet és a gazdaságmozgósítás elrendelése egyébként jogi lehetőséget biztosít.

 

„Nem akarjuk korlátozni az emberek mozgását, nem is tervezünk ilyesmit”

 

közölte Sulík a közelgő november eleji ünnepek kapcsán. Igor Matovič kormányfő egyébként a kijárási tilalom esetleges bevezetését már nem zárta ki. Újságírói kérdésre annyit mondott, hogy senki sem tudja megmondani, hogy a jelenlegi változó körülmények között, hogy alakul a helyzet három nap múlva.

 

Az ellenzéki Pellegrini felkészületlenséggel vádolta meg a kormányt. Sulík azonban jelezte, hogy elképesztően nehéz logisztikai feladat naponta 7-9 ezer tesztet elvégezni. Azt is mondta, meggyőződése, hogy a felelősségteljes polgárok, ha észreveszik magukon a tüneteket, önkéntes izolációba vonulnak.

 

A pandémiás szülői támogatás emeléséről

 

Pellegrini kritizálta a kormányt, amiért a pandémiás szülői támogatás (pandemická OČR) a bér 55 százaléka, ami szerinte kevés, ezért emelést javasol.

 

Sulík azonban figyelmeztetette, hogy a bér 55 százalékát nettóban kapják meg a kedvezményezettek, vagyis valójában a bruttó támogatás nagysága a bruttó bér 75 százaléka.

 

„Maga azt akarja, hogy az emberek nagyobb fizetést kapjanak azért, ha nem dolgoznak, mint amikor munkába járnak. (…) A javaslat, hogy otthon maradva több fizetést kapjanak, mint mikor dolgoznak, populista, átlátszó és nagyon káros elképzelés”

 

fogalmazott Sulík.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!