Nyitókép: webnoviny.sk

 

Egy eddig még nem használt, új pártnév alatt szerepelhet a három politikai alakzat, feltéve, ha sikerül létrehozni a politikai egységet. Az Összefogás szerint egyáltalán nem biztos, hogy az MKP jelenlegi elnöke állhat majd az élén.

 

Amint ugyanis arról már a Körképen beszámoltunk, a Most-Híd párhuzamosan, mondhatni B-tervként a Tomáš Ducker vezette Dobrá voľbával is egyeztet, afféle újabb vegyespárti összefogásról. Egy ilyen együttműködés Igor Matovič ellenzékét, a Robert Fico és Peter Pellegrini vezette balliberális oldalt erősítené a magyar szavazatokkal.

 

A SITA hírügynökségnek nyilatkozó Mózes Szabolcs, az Összefogás, pontosabban Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) elnöke szerint a Most-Híd legnagyobb hibája az volt, hogy kormányra lépett Robert Ficoval és Andrej Dankoval.

 hirdetes_810x300  

 

Megismétlődik a történelem? Feltéve persze, ha a felvidéki magyar választók erre egyáltalán kellő számban mandátumot adnak.

 

Mózes szerint a parlamenti választásokon a magyarok politikai vereségének egyik oka az a marazmus volt, melybe a Bugár Béla vezette Most-Híd a magyarságot vezette. Mint ismert, Bugár jelenleg Solymos László, a vegyespárt új elnökének tanácsadója, aki rendszeresen bejár a párt székházába.

 

Mozes 2.jpg

 

Az MKÖ elnöke szerint leghamarább jövő év első felében jöhet létre az új, közös politikai alakzat, melynek előkészítéséről folyik az egyeztetés a pártok részéről. Hogy ezek az egyeztetések milyen eredménnyel zajlanak, nincs semmilyen információ.

 

Mózes úgy látja, egyáltalán nem szükséges, hogy a legerősebb magyar párt, az MKP jelenlegi elnöke vezesse a majdani új pártot, de erről még nem is tárgyaltak.

 

Az MKÖ ismert felvidéki magyart szeretne az egységre törekvő új magyar párt élére, de inkább olyan személyt, aki nincs évtizedek óta a politikában, így a múlt öröksége sem terheli őt.

 

Az interjúban Mózes beszélt arról is, hogy az új párt jellemzően magyar etnikai tömörülésként működhetne platformok alapján. A szlovák-magyar együttműködést ő maga inkább a pártok között, mintsem párton belül tartja elképzelhetőnek. Erre egyébként Mózes szerint maga a Most-Híd is jó példa, hiszen Solymosék, bár interetnikus pártnak titulálják magukat, a vezetésben már csak csupa magyarok vannak.

 

Az MKÖ elnöke úgy látja, eleve a szlovák politikusok részéről sincs már igény a vegyespártra.

 

„Ha egy szlovák politizálni szeretne, több különböző ideológiai irányultságú szlovák párt közül választhat, legyen az liberális, konzervatív, baloldali. Nem látok reális esélyt arra,hogy épp egy magyar pártba lépne be az illető“

 

– fogalmazott Mózes.

 

Mózes az interjúban leszögezte azt is, hogy az egységes magyar párt partnerei az előző kormány leváltásában érdekelt politikai erők lehetnek. Peter Pellegrini (Hlas) pártját viszont nem zárta ki a lehetséges együttműködésből.

 

„Ők egy új párt. Személy szerint nem zárnám ki őket, bár közel állunk ehhez. A Hlas politikusainak 99 százaléka a Smerből érkezett, akiket terhel a ficoi örökség. Emiatt nincs potenciál az együttműködésben“

 

– mondta Mózes.

 

Igor Matovič kormányfővel kapcsolatban megjegyezte, nem elég, hogy van egy magyar tanácsadója, a magyarokkal kapcsolatos nyitott kérdések ugyanis aktívabb hozzáállást igényelnének a szlovák kormányfő részéről.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Mózes Szabolcs

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.