Nyitókép forrása: bystricoviny.sk

 

A kormány elfogadta az útadó csökkentéséről szóló javaslatot. Igor Matovič kormányfő szerint harminc millió euró marad évente a fuvarozók zsebében.

 

Az útadó kérdése már jó ideje beszédtéma a fuvarozók körében, az előző, Peter Pellegrini vezette kormánytól kapott ígéretek azonban csak ígéretek maradtak. A mostani döntést az állam befektetésnek tekinti, azt várja tőle, hogy az útadó csökkentésével visszatérnek az országba a fuvarozóvállalatok. Ők ugyanis gyakran külföldön regisztrálták gépjárműveiket az ottani kedvezőbb feltételek miatt.

 

Ez most változik. A környező országok összehasonlításában Szlovákia megelőzte Magyarországot és Csehországot, és már csak a lengyeleknél olcsóbb az útadó, mint nálunk. Az intézkedés visszamenőleges hatályú, azaz 2020 január 1-vel lép életbe.

 hirdetes_300x300  

 

Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter az előző kormány útdíj-kedvezményre (vám) épülő javaslatát nem rendszerszintű megoldásnak nevezte, ellenben úgy véli, az útadó csökkentésével kizárólag a szlovákiai fuvarozókat részesítik előnyben.

 

Igor Matovič kormányfő szerint Eduard Heger pénzügyminiszter és Andrej Doležal „teljesítették azt, amit a Pellegrini-garnitúra csak megígért, de nem tartotta be”.

 

„Harmincmillió euró került az fuvarozókhoz, és a szűkös pénzügyi körülmények ellenére is tartjuk magunkat ahhoz, hogy ne okozzunk csalódást azoknak, akiknek az előző kormány ígéretet tett, de nem tartotta azt meg”

 

Az útadó csökkentése 17-70 százalékos sávban mozog, és a kisbuszokra, autóbuszokra, kamionokra és a „klasszikus” teherautókra vonatkozik. Az intézkedés már az idei évre is vonatkozik, és az útadó ezzel a cseh és magyar útadó szintje alá csökken.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!