Nyitókép: mkp.sk

 

Egység, vagy kétség? A Körkép.sk a magyar és a szlovák-magyar vegyespárt regionális vezetőinél térképezte fel, hogy látják ők maguk a politikai egységesülés esélyeit.

 

Az elmúlt hetekben lezajlottak a tisztújítások az egyes járásoknak, az MKP és a Most-Híd is (régi) új vezetőket választott.  A Körkép.sk a Rimaszombati járásban járt utána annak, hogy látják az egységes magyar politikai képviselet létrehozásának esélyeit a Felvidéken.

 

Milyen a hangulat „lent, vidéken?” Milyen állásfoglalásokat fogadtak el a járási konferenciák a pártok egyesülésével kapcsolatban? Mit gondolnak minderről a rivális pártok polgármesterei? Érdekük vagy sem az egységesülés, és ha igen, mikor?

 hirdetes_810x300  

 

Lesz vagy sem Ön szerint egységes magyar politikai képviselet a Felvidéken?

Betöltés ... Betöltés ...

 

A Körkép.sk Agócs Gyulát, Almágy község polgármesterét, az MKP járási elnökségi tagját, a Most-Híd részéről pedig Molnár Gyulát, Tajti község polgármesterét, a párt járási elnökségi tagját kérdezte.

 

Agócs Gyula (MKP), Almágy polgármestere:

 

„A járási konferencián, hagyományos módon a helyi szervezetek küldöttei megválasztották a járási elnökséget, az országos tanács tagjait és az országos kongresszus küldötteit. A tizenöt tagú elnökségben három személycsere történt. Mács Zoltán Bátkából, Szamos Zsuzsa Ajnácskőről és Kovács Tibor Vecseklőről került be az elnökségbe, ők újak, a többi maradt a régi elnökségi tag.

 

Maradt a régi elnök is, Auxt Ferenc, akit egyhangúlag választottak meg, miután a másik induló, Cziprusz Zoltán visszalépett.

 

Az összefogással kapcsolatban a konferencia olyan álláspontra helyezkedett, hogy a pártoknak össze kell fogniuk. A politikusoknak tudatosítaniuk kell, hogy a választók érdekében ezt kell tenniük. Nincs mese, őket kell képviselni. Persze, kötelezni senkit nem lehet, vagy megérlelődik mindenkiben a gondolat, vagy nem. Azokat az embereket kell keresni, akikkel meg lehet egyezni.

 

A szubjektív meglátásom viszont az, hogy nem lesz megegyezés. A Most-Híd eljátssza továbbra is, hogy legyen, de nem lesz. Így látom.

 

Az a véleményem, hogy a helyhatósági és kerületi választásokra még nem kellene összeállni, mert abból nagy marakodás lenne. Kevés képviselői helyre sok jelölt lenne. Az emberek amúgy sem párt szerint választanak, hanem, hogy milyen ember a jelölt. Talán okosabb lenne az összefogást, majd csak az országos választások előtt erőltetni. Biztosan kevesebb lenne a súrlódás.”

 

Molnár Gyula (Most-Híd), Tajti község polgármestere:

 

„Az elnökségünk két taggal bővült, most tizenegyen vagyunk. Szliva Tamás Rimaszombatból és Vavrek István Rimaszécsről lettek az új tagok. A járási elnök maradt Agócs Tamás Almágyból.

 

Az egyesülésről sok vélemény hangzott el a vitában. Azt tükrözték, ami nekem is a véleményem, hogy egyesülés a pártok között nem lesz. Legalábbis a helyhatósági választásokig biztosan nem. Nem tudom elképzelni, hogy a pártok közösen indítsanak jelölteket, mert annak az eredménye csak a sokkal több független jelölt lenne.

 

Ha egyesülnénk, esne minden cél, amiért a pártot megalapítottuk annakidején. Mi lenne a szlovák tagjainkkal? Egy nagyon aktív szlovák elnökségi tagunk már jelezte, hogy kilépne tőlünk. Úgy érzem, ha felülről erőltetik a dolgot, akkor nagyon sokat veszítünk.

 

Nem tudom elhallgatni azt a véleményemet, hogy sajnos rossz irányt vett az egyesülés folyamata. A pártokat fel kellett volna oszlatni és úgy megalapítani az egy, közös magyar pártot. Ebből így nem néz ki semmi jó.

 

Szeretném még megemlíteni, hogy a járási konferencia egy ajánlást is megfogalmazott az országos elnökség felé. Vavrek Istvánt egyként javasoljuk az országos konferencián megválasztani országos alelnöknek. Sajnos ez a legutolsó kongresszuson elmaradt, talán mi sem voltunk elég következetesek, ezt most pótolni szeretnénk. Vavrek István nagyon hasznos tagunk, nem szeretnénk elveszíteni.” – mondta el véleményét portálunknak Molnár Gyula.

 

Mede Géza

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.