Nyitókép forrása: tyzden.sk

 

Az ország legjelentősebb gócpontjaiban folyamatosan telítődnek a kórházak kapacitásai, ám már nem csak emiatt aggódhatnak a hatóságok: országszerte nő a koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozók száma. Jelenleg több százan vannak.

 

A koronavírus-fertőzöttek száma egyébként is jóval gyorsabban nő, mint az első hullám idején, tekintve, hogy a lakosság mozgásának korlátozását ezúttal a gazdaságra való tekintettel nem vezetik be. Szerdán újabb rekordot döntött a napi esetszám, és jó eséllyel valóra válhat Igor Matovič kormányfő jóslata az ezernél is több napi új fertőzöttről.

 

Több szlovákiai kórház fertőző-osztálya már 70 százalékban megtelt, és olyanok is vannak, amelyek más osztályoktól csoportosítottak át férőhelyeket a COVID-os betegek számára. További probléma, hogy nagyon sok a fertőzött egészségügyi dolgozó, akik most kénytelen otthon maradni házi karanténban.

 hirdetes_400x285  

 

Az Aktuality.sk összefoglalója szerint összesen 588 egészségügyi alkalmazottat tartanak számon a fertőzöttek között. Ezt alátámasztja Ján Mikas tiszti főorvos korábbi nyilatkozata is, aki 540-550 főről tett említést, jelezve, hogy ez egy viszonylag nagy szám, ezért fokozott óvatosságra intette a kórházak dolgozóit.

 

Az elmúlt két hétben fertőzött nőrérekről, ápolókról és orvosokról érkeztek hírek az onkológiai osztályok, gyermekkórházak és Pozsony legnagyobb kórháza esetében. A probéma kettős: rengeteg az idős, nyugdíjaskorú orvos és nővér, akik maguk is a veszélyeztetettek közé tartoznak, másrészt, ha otthon maradnak, annak az egészségügy működtetése látja kárát.

 

Az első hullám idején Olaszországban, Bergamóban eljött egy pont, amikor már a ténylegesen nyugdíjba vonult orvosokat is behívták a kórházakba, annak ellenére, hogy fokozott veszélynek voltak kitéve.  A döntéshozóknak egyszerűen nem volt más választásuk, hogy elkerüljék az egészségügyi ellátás összeomlását.

 

588 aktív eset

 

Az egészségügyi dolgozók ráadásul nem csak a kórházakban és rendelőkben dolgoznak, hanem a szociális otthonokban is (itt szintén nagy dilemma: ha nem tudják magukról, hogy fertőzöttek, behurcolhatják a betegséget az otthonokba, de ha nem mennek el az otthonokba, az súlyos eseteket ki fogja kezelni?).

 

Persze a közel hatszáz fertőzött egészségügyi dolgozóból nem mindenki fertőződött meg munkavégzés közben. A második hullám előtt (március 6-tól szeptember 4-ig) 244 egészségügyesnél állapították meg a vírus jelenlétét, közülük 144 munkavégzés közben fertőződött meg. A szeptember 4-től október 4-ig tartó időszakban már 905 fertőzött kórházi alkalmazottról lehetett tudni, és közülük 264 esetben állapítottak meg munkavégzésből fakadó fertőződést. Október 4-hez 588 aktív esetet tartottak számon az egészségügyi alkalmazottak körében, közülük 113 munkavégzés közben kabta el a kórt.

 

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter a múlt héten jelezte, hogy a legtöbb alkalmazott kollégájától kapta el a betegséget, nem a betegektől.

 

Visolajský szerint nem túl rózsás a helyzet

 

Peter Visolajský, az orvosi szakszervezetek elnöke és a központi válságstáb tagja azonban arra figyelmeztet, hogy a kórházakban továbbra is nagy a megfertőződés esélye az egészségügyi alkalmazottak esetében.

 

„Gyakran maszkot nem viselő, köhögő betegek között megyünk végig a várótermeken. Nap mind nap beteg emberekkel dolgozom, és bármelyikük vírushordozó lehet, de amíg nem vizsgáljuk meg, addig ezt nem tudhatjuk. Tesztjeink vannak, de a legtöbbször az esti órákban és a hétvégén a kórházakban nem tesztelnek”

 

mondta Visolajský. Állítása szerint hónapok óta azt javasolja a válságstábnak, hogy az egyetemi kórházakban non-stop diagnosztikát rendeljenek el. Egyelőre ez azonban még nem történt. Szerinte Németországban kéthetente letesztelik a kórházak minden alkalmazottját, hogy kiszűrjék a fertőzötteket.

 

„Volt egy nővér, aki elvesztette a szaglását, le akartuk ezért tesztelni, de a kórház egyik kompetens személye azt mondta, nem kell. Végül csak leteszteltük, és pozitív lett az eredmény”

 

mondta, hozzátéve, hogy a kórházak fertőző osztályain nem túl jó a hangulat, főleg, mert a míg a kórházi alkalmazott karantén idején bére 55 százalékát kapja meg, addig a katonák és a rendőrök a 100 százalékát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!