Nyitókép forrása: napi.hu

 

„Valljuk be, hogy Szlovákia ma rosszabbul áll a járványhelyzet terén, mint Magyarország vagy Ausztria” – jelentette ki Igor Matovič kormányfő csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján, ahol a sajtó a járványügyi intézkedések szigorításáról kérdezte.

 

Az újságírók nem véletlenül próbáltak konkrétumokra rákérdezni a kormányfőnél. Szerdán 1037 új koronavírusos esetet vettek nyilvántartásba Szlovákiában, miközben a magyar adat 932.

 

Árva vidékén jelenleg rosszabb a helyzet (1300 az aktív esetek száma), mint a fővárosban, így az ország legérintettebb régiójává lépett elő, valószínűleg az emberi felelőtlenségnek is köszönhetően. A rendőrség a Facebookon már közölte, hogy fokozott rendőrségi jelenlétre és ellenőrzésekre lehet számítani a higiéniai és járványügyi intézkedések betartása kapcsán.

 

 hirdetes_300x300  

A rendőrség elég egyértelműen kijelentette, hogy a magas számokért közvetlenül a polgárok azon csoportja felelős, akik „a tiltás ellenére lagzikat, családi ünnepségeket és baráti találkozókat” tartanak.

 

„Hihetetlen mértékű önző magatartásuk– például az alkoholfogyasztást az emberélet védelme elé helyezik – miatt a rendőrség úgy döntött, hogy azonnali hatállyal ellenőrzéseket vezet. be. A rendkívüli rendelkezések megszegése esetén a lakosok 1000 eurós pénzbírsággal büntethetők”

 

olvasható a bejegyzésben. A rendőrség kiemeli, hogy akár többéves börtönbüntetéssel is sújtható az, aki felelőtlenségből vagy szándékosságból veszélyes betegség terjesztését követi el.

 

Egyre nagyobbak a számaink

 

Közben nem csak az új esetek, hanem a halálos áldozatok száma is emelkedett: 55 főről 57 főre. Egy szeptember 12-én, a nagymihályi kórházban elhunyt 52 éves nőnél állapította meg a boncolás, hogy koronavírus okozta tüdőgyulladás volt a halál elsődleges oka. Hasonlóképp COVID-19 okozta annak a 91 éves nőnek a halálát, aki szeptember 22-én hunyt el az eperjesi kórházban.

 

Az aktív esetek száma is új rekordot döntött, és már 10 fő felett járunk.

 

A kórházban ápoltak száma is rohamosan emelkedik, van olyan kórház, ahol már megtelt a fertőző osztály. A nyitrai kórházban a COVID-os helyek 69 százaléka foglalt, Besztercebánya 27, Eperjes 48, Trencsén 100, Nagyszombat 50, Nagymihály 32, Pozsony (Egyetemi Kórház) 71, Kassa 60, Túrócszentmárton 100 százalékra telítődött. A rózsahegyi központi katonai kórház ágyainak 89 százaléka foglalt, a losonci kórház 16 százalékon áll, a poprádi 38 százaléka.

 

Épp ezért a következő napokban ágyakat és személyzetet fognak átcsoportosítani más osztályokból a fertőző osztályok javára, amivel a teljes kapacitást 1100 férőhely fölé növekszik.

 

Koronavírus Szlovákiában: 1037 új fertőzött, 9 518 tesztelés

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.