Nyitókép: Facebook

 

Egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy az emberek nem tartják be, vagy megkerülik az óvintézkedéseket – hívta fel a figyelmet Ján Mikas tiszti főorvos, aki azzal számol, hogy két-három hét múlva lesz eredménye a szigorított járványügyi óvintézkedéseknek.

 

„A szabályok szigorítása miatt a határokhoz közeli régióban élő emberek úgy döntöttek, hogy Lengyelországban és Magyarországon szervezik meg a lakodalmukat. Az ilyen típusú döntéseknek az az eredménye, hogy teret adunk a fertőzés további terjedésre”

 

– konstatálta Mikas.

 hirdetes_300x300  

 

A tiszti főorvos szerint a szabályok megkerülésével nemcsak a fertőzés veszélye növekszik, de a betegség ellenőrizhetetlen közösségi terjedése is.

 

Mikas tájékoztatása szerint az újonnan azonosított fertőzöttek nagy része olyan felkutatott kontaktszemély, akik még a szigorúbb óvintézkedések bevezetése előtt esküvőkön, családi ünnepségeken vagy közösségi akciókon vettek részt.

 

„Az utóbbi napokban a COVID-19 egyre gyakrabban jelenik meg a sportklubokban, művészeti együttesekben, iskolákban, munkahelyeken, illetve a szociális- és egészségügyi intézményekben”

 

– tette hozzá a tiszti főorvos.

 

Mikas egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy azoknál az embereknél is megerősítették a COVID-19-et, akik koronavírusos tünetekkel jártak a munkahelyükre, iskolába, közterületekre, és ezzel továbbadták a vírust másoknak.

 

„Ezért is szeretnénk ismét felszólítani az embereket arra, hogy ha a COVID-19 bármilyen tünetét észlelik magukon, akkor ne menjenek munkába és ne látogassanak meg közterületeket. Vonuljanak karanténba, és telefonon lépjenek kapcsolatba a körzeti orvosukkal”

 

– hangsúlyozta.

 

A higiénikusok arra kérik a polgárokat, hogy viseljék helyesen a szájmaszkot, és a lehető legkevesebb időt töltsék azokon a helyeken, ahol sok ember fordul meg.

 

„Egy bizonyos időre korlátozzuk a kisebb ünnepségeket és látogatásokat, ahol nem egy háztartásból származó személyekkel találkozunk”

 

– tette hozzá Mikas.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!