Nyitókép forrása: noviny.sk

 

Rendkívül magas a koronavírus-fertőzöttek száma Árva vidékén, jelentette ki Roman Mikulec belügyminiszter a TV JOJ Na hrane című politikai műsorában. A miniszter nem zárta további szigorítások bevezetését sem a régióban, amit a jelenleg érvényes veszélyhelyzet tesz számára lehetővé.

 

A rendőrség már csütörtökön közölte a nyilvánossággal, hogy az árvaiak fokozott ellenőrzésekre és kemény, ezer eurós pénzbírságokra számíthatnak, ha nem tartják be a közegészségügy rendelkezéseit. Mikulec hangsúlyozta, hogy ez nem üres fenyegetés, a rendőrök már a veszélyhelyzet előtt is kiróhattak ezer eurós helyszíni bírságot.

 

FRISSÍTVE: 9:17 – Közben a  védelmi minisztérium javaslatára a kormány ma reggel rendkívüli ülés keretében jóváhagyta, hogy a katonaság is részt vegyen a veszélyhelyzet kezelésében Árva vidékén, mivel azt a járványhelyzet elharapódzása is indokolja. A katonák a közegészségügyi és az egészségügyi intézmények támogatására érkeznek, vagyis a közegészségügyi hivataloknak (vélhetően például a kontaktszemélyek visszakövetésében) és egyes kórházaknak segítenek (felszereléssel és orvosokkal). A részleteket a helyi hatóságok és az illetékes (egészségügyi és belügy-) minisztériumok közötti megállapodás keretében határozzák meg.

 

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a családi összejöveteleket a rendőrök aligha ellenőrizhetik, vagy akadályozhatják meg. „Az embereknek egyszerűen tudatosítaniuk kell, hogy nem csak magukat és hozzátartozóikat veszélyeztetik, de mindenki mást is” – mondta Mikulec.

 hirdetes_300x300  

 

Árva vidéke jelenleg még Pozsonynál is érintettebb régió. Az aktív esetek száma 1300 körül mözög és emelkedőben van. Az emberek fittyet hánynak a tiltásokra és korlátozásokra, a határ átlépésével bliccelik el az esküvőket és szalagavatókat tiltó rendelkezéseket. A bártfai kórházban 70 fölött jár a megfertőződött alkalmazottak száma, és kezdenek kifogyni az ágyakból és a vérből.

 

Igor Matovič kormányfő szerint, ha ez így megy tovább, a kormány megfontolja, hogy az árvai régióra magasabb fokú rendkívüli állapotot  vezetnek be az ország többi részének védelme érdekében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.